Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği tarafından AA muhabirine yapılan  açıklamada, Türkiye'nin GTS Programı ile ilgili beklentisi ortaya konuldu.

Açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile ABD  Başkanı Donald Trump'ın ortaya koydukları 75 milyar dolarlık ticaret hacmi  hedefine ulaşılması bakımından, iki ülke arasındaki ticareti engelleyebilecek  uygulamalardan vazgeçilmesi yönündeki beklentilerimizi ABD tarafına her vesileyle  iletmiştik. Bu bağlamda, ülkemizin GTS Programı'ndan çıkarılması yönündeki  kararın uygulamaya konulmaması yönündeki beklentimiz sürüyor." ifadelerine yer  verildi.

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'yi ABD ile ticarette vergi avantajı  sağlayan Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) kapsamındaki "gelişmekte olan  ülkeler" statüsünden çıkarma kararı almıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasındaki son telefon  görüşmesinde iki ülke arasındaki 75 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi teyit  edilmişti. Buna ilaveten Ankara, ABD'nin GTS kararının söz konusu 75 milyar dolar  ticaret hacmi hedefiyle örtüşmediği açıklamasını yapmıştı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan konuyla ilgili açıklamasında, "Türkiye  ile ABD arasındaki ticaret hacmini 75 milyar dolara çıkarma hedefi doğrultusunda  ABD Ticaret Bakanlığı ile Bakanlığımız arasında ortak çalışma grubu kuruyoruz."  değerlendirmesinde bulunmuştu.