Amerikan Wall Street Journal gazetesinde yer alan ve bir Amerikalı ile  iki Suudi yetkiliye dayandırılan haberde, Trump ile MBS ve Sisi arasındaki Libya  trafiği aktarıldı.

Haberde, Libya'da uluslararası meşruiyete sahip Ulusal Mutabakat  Hükümeti'ni (UMH) kendileri için "rakip" gören MBS ile Sisi'nin, Beyaz Saray  nezdinde son dönemde girişimlerde bulunduğu ifade edildi.

9 Nisan'da Trump ile görüşmüşler

9 Nisan'da Beyaz Saray'da Trump ile görüşen Sisi'nin, Trump'tan  General Hafter'i desteklemesini istediği bildirildi. Söz konusu görüşmelere vakıf  Amerikalı yetkilinin, aynı gün Trump ile telefonda konuşan MBS'nin de benzer  şekilde General Hafter'e destek istediğini söylediği belirtildi.

Haberde, MBS'nin Trump'ı, "Tripoli'deki yönetimin DEAŞ ve El Kaide ile  bağlantılı olduğunu" söyleyerek ikna etmeye çalıştığı kaydedildi.

MBS ile Sisi'nin açıklamalarıyla ikna olduğu belirtilen Trump, 15  Nisan'da Hafter ile telefonda görüşmüştü.

Beyaz Saray'dan konuyla ilgili olarak 19 Nisan'da yazılı bir açıklama  yapılarak, "Başkan Donald Trump, 15 Nisan 2019'da, devam eden terörle mücadele  çabalarını ve Libya'da barış ve istikrarı temin etme gerekliliğini ele almak  üzere Mareşal Halife Hafter ile görüştü." ifadesi kullanmıştı.

Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri General Hafter, başkent  Trablus'u ele geçirmek için 4 Nisan'da saldırı emri vermiş, bunun üzerine  uluslararası tanınırlığa sahip UMH de Burkan el-Gadab operasyonunu başlatmıştı.