California eyaleti  Başsavcısı Xavier Becerra, 16 eyalet adına,  Trump'ın ülkenin güneyinde Meksika sınırına örülmesini istediği duvarı finansa  etmek için ilan ettiği ulusal acil durumun kaldırılması amacıyla dava açtı.

Becerra, CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, "Başkan'ın anayasayı  ve güçler ayrımını ihlali ile Kongrenin Amerikan halkı ve eyaletlere tahsis  ettiği  parayı çalmasını durduracağız." dedi.

Trump'ın bu girişimini durdurmak için dava açan eyaletleri Colorado,  Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Maine, Maryland, Michigan, Minnesota,  Nevada, New Jersey, New Mexico, New York, Oregon, Virginia ve California  oluşturuyor.

Kongrenin ABD Başkanı'nın sınıra duvar için istediği fonu onaylamaması  üzerine federal hükümetin tekrar kapanmaması için "yasa dışı göç ve uyuşturucu  trafiğiyle" mücadeleyi gerekçe gösteren Trump, ulusal acil durum ilan etmişti.

ABD Başkanı, aynı zamanda seçim kampanyası vaadi olan "duvarın"  finanse edilmesi için ABD'nin güney sınırında "insani kriz" yaşandığı  gerekçesini göstermişti.

Trump'ın, ABD-Meksika sınırına 5,7 milyar dolar bütçe gerektiren bir  duvar örülmesini istemesi ve Kongredeki Demokratların da buna izin vermemesi  nedeniyle ABD federal hükümeti 22 Aralık 2018-25 Ocak 2019 tarihleri arasında  kapanmıştı.

Daha sonra Temsilciler Meclisi ve Senatodan geçen 3 haftalık  harcamalar yasası Trump tarafından imzalanarak yürürlüğe girmiş ve Amerikan  federal hükümetinin tarihinde gördüğü en uzun süreli kapanma dönemi sona ermişti.