1B75 Penisilin adı verilen topçu sınıfı askeri araç, düşman hattından yapılan top atışlarını, topçu atışlarını ve mermilerin yönünü radar kullanmadan tespit edebiliyor.

Termoakustik sensörleri sayesinde Penisilin belli bir askeri araçtan gönderilen her türlü cismi algılayabiliyor. Araçta bulunan altı optik ve altı kızılötesi kamera da algılama sisteminin parçası olarak işlev görüyor.

Araçtaki 25 km menzilli sensörler, atış yapılan noktada meydana gelen ses dalgalarını algılıyor. Tespit edilen ses dalgalarının konumu kameralarla belirleniyor. Tüm bu süreç otomatik olarak analiz ediliyor. Sistemin yer tespit süreci yalnızca 5 saniye sürüyor.

Askeri çatışmalarda oldukça kullanışlı olacağı belirtilen aracın iki dezavantajı var: Bunlar algılanacak hedefin tespit edilebilir frekanstan daha küçük olması ve elektronik karşı önlemler.

Rusya savunma şirketi Rostec, Penisilin'in tüm testlerden başarı ile geçtiğini ve kullanıma hazır durumda olduğunu açıkladı. İlk iki Penisilin aracının 2020 yılı itibariyle Rusya Savunma Bakanlığı'na tahsis edilmesi planlanıyor.

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Content Video - Son 24 saatte ne oldu? (03.12.2018)