Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov,  ABD'nin felaket sonuçlara yol açacak nükleer çatışma riskini kasıtlı olarak  artırdığını söyledi. 

Başkent Moskova'da düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin Orta  Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) çekilmesi ile ilgili  açıklamalarda bulunan Ryabkov, "ABD'nin anlaşmayı bozma yöndeki temel tercihi,  diğer tüm düşüncelere göre daha ağır bastı. Bu nedenle, anlaşmanın 2 Ağustos'ta  sona ereceği gözüküyor." dedi.

ABD'nin, Avrupa'da yeni nükleer füzeler yerleştirmeyi planladığını  belirten Ryabkov, "ABD, felaket sonuçlara yol açacak nükleer çatışma riskini  kasıtlı olarak artırıyor." ifadelerini kullandı.

Ryabkov, ABD'nin, Avrupa'ya orta menzilli füzeler yerleştirmediği  sürece ülkesinin de aynı şeyi yapmayacağını vurguladı.

ABD ve Rusya'nın INF'den çekilmesi

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 1 Şubat'ta ülkesinin Sovyetler  Birliği ile 1987'de imzaladığı, menzili 500 ila 5 bin 500 kilometre olan ve  nükleer başlık takılabilen füzelerin yasaklanmasını öngören INF'den tek taraflı  çekileceğini açıklamıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise ABD'yi INF'yi ihlal etmekle  suçlayarak "Bizim de yanıtımız simetrik olacak. ABD anlaşmayı askıya aldığını  duyurdu, biz de askıya alıyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

ABD Başkanı Ronald Reagan ve Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov  tarafından 1987'de imzalanan anlaşma, karadan havaya atılabilen ve 500 ila 5 bin  500 kilometre orta menzilli nükleer füzelerin yasaklanmasını öngörüyor.