Güney Kore’nin en büyük haber ajansı Yonhap, devlet kaynaklarına dayandırdığıhaberinde, Kuzey Kore’nin herhangi bir nükleer saldırı belirtisi göstermesi durumunda, başkent Pyongyang’ın bombardımanla yerle bir edileceğini bildirdi.

Gelişmeler sonrası Amerika Birleşik Devletleri’nin Kuzey Kore Özel Temsilcisi Sung Kim ise Japonya’ya giderek temaslarda bulundu ve Kuzey Kore’ye yeni yaptırımlar uygulamak için tüm olasılıkları değerlendirdiklerini kaydetti:

“Güvenlik Konseyi’nin hareketlerine ek olarak, ABD, Japonya ve Güney Kore ile birlikte,tek taraflı, ikili önlemler ve hatta mümkünse üçlü işbirliği ile Kuzey Kore’nin bu kışkırtıcı, kabul edilemez davranışına tepki vermenin yollarına bakıyoruz.”

Sung Kim, ABD’nin tek taraflı uygulayacağı yaptırımlarla ilgili herhangi bir bilgi vermedi. Güney Kore’nin başkenti Seul’de ise göstericiler Kim Jong Un karşıtı protesto düzenledi.

Nükleer test sonrası tüm gözler ise Pyongyang yönetiminin en büyük müttefiki Çin’e çevrildi.

Sınır kenti Dandong’da sakin bir hava gözlemlenirken, bölge halkı herhangi bir yaptırımın işe yaramayacağı görüşünde.

Pekin yönetimi Güvenlik Konseyi’nin daha önce aldığı yaptırım kararlarına bağlılığını açıklasa da bundan sonra yeni alınacak yaptırım kararlarına destek vermeyeceğini açıklamıştı. Çin yönetimi sorunun ancak yapıcı ve sorumluluk sahibi görüşmelerle çözülebileceğini görüşünde.

Çin Washington ve Seul’ün yarımadaya gelişmiş yeni füze savar sistemleri yerleştirmesini ulusal güvenliği açısından tehlike olarak görürken, tepkisini gizlemiyor.

Euronews