Rusya lideri Putin, Suriye’de ABD’nin yardımıyla ‘ılımlı muhaliflerden’ ayırmaya ve vurmaya çalıştıkları teröristlerin, ateşkesi, yeniden gruplaşmak için kullandığını söyledi. ABD’nin Suriye’de pek çok zorlukla karşılaştığını hatırlatan Putin, bunun sebebinin muhaliflerin ‘sağlıklı' kısmıyla teröristleri birbirinden ayıramaması olduğunu belirtti.

Kırgızistan’da gazetecilere verdiği demeçte Suriye’de 15 Eylül’de başlayan ateşkes ve ABD’nin eylemlerini değerlendiren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Nusra Cephesi (yeni adıyla Fetih el Şam) ve benzerlerinin ‘sağlıklı muhalif’ gruplardan ayrı tutulacağı konusunda anlaştık. Bu grupların lokasyonuna dair bize bilgilendirme de yapıldı. Ama gördüğümüz şey muhaliflerin sağlıklı kısmı ile teröristlerin birbirinden ayrı tutulduğu değil. Terörist güçlerin yeniden gruplaştığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Sputnik Türkiye’nin haberine, diğer taraftan Moskova’nın ateşkesin işe yarayacağı konusunda umudunu kaybetmediğini vurgulayan Putin, “ABD yönetiminin bize verdiği sözleri yerine getirmesini beliyoruz” dedi.

‘ABD BİR TÜRLÜ MUHALİFLERİN SAĞLIKLI KISMI İLE TERÖRİSTLERİ AYIRAMIYOR’

ABD’in Rusya ile ortaklaşa hazırlanan ateşkes planının metnini açıklamak istememesine de değinen Putin, “Bir türlü muhalefetin sağlıklı kısmını teröristlerden ayıramıyorlar. (Suriye Devlet Başkanı) Beşar Esad'ın meşru hükümetine karşı mücadelede savaş potansiyelini korumak istiyorlar ama bu çok tehlikeli bir yol, tehlikeli bir gelişme. Galiba ABD'li partnerlerimiz yine aynı hatayı yapıyor” diye konuştu.

‘ABD İSTEMEDİĞİ SÜRECE ANLAŞMA METNİNİ PAYLAŞMAYACAĞIZ’

ABD istemediği sürece Rusya'nın da anlaşmayı açıklamayacağını vurgulayan Putin, “Rusya yükümlülüklerini tamamen yerine getiriyor. Hatta Esad ve Suriye hükümetiyle de anlaşmaya vardık. Suriye ordusunun bu anlaşmayı uyguladığını görüyoruz” dedi. ‘METNİ AÇIKLAMAK İSTEMİYORLAR ÇÜNKÜ…’ Putin, ABD’nin anlaşma metnini yayınlamak istememesinin sebebinin ise metin açıklandığı takdirde uluslararası toplumun ateşkese kimlerin uymadığını anlayacak olmasını olduğunu söyledi. Putin, Rusya ve ABD'nin Suriye'de barış istediğini ama tarafların birbirlerine karşı dürüst olması gerektiğini belirterek “Ancak bu durumda ortak hedeflere ilerleyebiliriz” vurgusu yaptı.

‘ABD BAŞKANLIK YARIŞINDA, RUSYA ‘KÖTÜLÜK İMPARATORLUĞU’ GİBİ GÖSTERİLMEYE ÇALIŞILIYOR’

Bu arada Putin, ABD'de başkanlık seçimleri öncesi yeniden Rusya'yı ‘kötülük imparatorluğu' olarak gösterme çabalarının olduğunu söyledi: “ABD başkanlık seçimlerinde Rusya ve devlet başkanının kullanılmasına gelince… Bunun, Rusya'nın artan etki ve önemi ile ilgili olduğuna inanmak isteriz. Ama sanırım bu öncelikle ülke içinde kamuoyunu manipüle etme çabalarıyla ilgili. Kötülük imparatorluğu imajını yeniden yaratma ve bu imajla vatandaşları korkutma çabalarını görüyoruz. Bu çok üzücü, çok kaba bir girişim ve sanırım verimsiz.” ABD başkan adaylarından hangisini desteklediği söylemeyi reddeden Putin, “Sadece şunu söylemek isterim, tüm ülkelerde, bizimle iyi ilişkiler kurmak isteyen herkesi destekliyoruz” diye konuştu.

‘PARALEL YAPILARA İHTİYAÇ YOK’

Öte yandan Putin, Kırgızistan’da toplanan Bağımsız Devletler Topluluğu'nun (BDT) üye ülkelerin bağımsızlık kazanma sürecinin yumuşak ve kademeli geçmesi için gereken koşulları yarattığını söyledi. BDT'nin yarattığı koşullar sayesinde üye ülkelerin aralarındaki işbirliğini sürdürdüğünü belirten Putin, “Aynı zamanda bağımsızlıklarını güçlendirdiler. Topluluk üyelerinden her biri, örgütün (son 25 yılda) nasıl çalıştığından kendi sonuçlarını çıkarmıştır” diye konuştu. BDT ülkelerinin bu topluluğu eksiksiz uluslararası örgüt olarak korumak istediğini söyleyen Putin, “Paralel yapılara ihtiyaç yok. Bu sadece benim değil herkesin ortak görüşü. İlerlemeyi engelleyen her şey dönüştürülerek ülkelerimizin karşılaştığı belirli sorunların çözümüne yöneltilmeli” dedi.

Sözcü