Pakistan'da özel televizyon kanalı Geo News'in haberinde, serbest  bırakılmasının ardından ölüm tehditleri alan ve yeri gizli tutulan Bibi'nin  Pakistan'dan ayrıldığı belirtildi.

Haberde, Kanada'ya yapılan iltica başvurusuna ilişkin belgelerin geçen  ay tamamlandığı ifade edildi.

CNN'e konuşan Bibi'nin avukatı Saiful Maluk da müvekkilinin Kanada'ya  ulaştığını söyledi.

Ocak ayında Bibi'nin durumuyla ilgili açıklama yapan Pakistan  Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, "Bibi artık özgür bir insan çünkü Anayasa  Mahkemesi tarafından suçsuz bulundu. İstediği yere gidebilir ancak Pakistan'da  kalmayı tercih ederse ömrünün sonuna kadar hükümet onu koruyacaktır." demişti.

Asya Bibi davası

Kavga ettiği iki kadın tarafından İslam'a ve Hazreti Muhammed'e  hakaret etmekle suçlanan Pakistanlı Hristiyan Asya Bibi, 2009 yılından Kasım  2018'e kadar cezaevinde kalmıştı.

53 yaşındaki Bibi için 2010 yılında önce yerel mahkeme, ardından da  2014'te Lahor Yüksek Mahkemesi idam kararı vermişti.

Bibi'nin idamını önlemek için çok sayıda kadın ve insan hakları örgütü  kampanyalar düzenlemişti.

Anayasa Mahkemesinde 31 Ekim'de görülen temyiz davasında Bibi  hakkındaki idam kararı iptal edilmiş ve serbest bırakılmasına karar verilmişti.

Duruşma hakimlerinden Asıf Hosa, yaptığı açıklamada, "Delillerin  sunulması ve soruşturmanın yürütülmesiyle ilgilenenlerin gerçeği söylemedikleri  ya da en azından hakikati ifşa etmedikleri izlenimi var. Alt mahkemelerin de  çelişkili ifadelerle suçlamada bulunması aynı derecede rahatsız edici." ifadesini  kullanmıştı.

Bibi'nin serbest bırakılması nedeniyle ülkede protestolar başlamış ve  ana yollar ile şehirlerin önemli noktaları günlerce işgal edilmişti.

Hükümetle anlaşan eylemciler 4 gün sonunda protestoları sona erdirmiş  bu sırada Bibi güvenlik nedeniyle serbest bırakılma kararına rağmen cezaevinden  çıkamamıştı.

Cezaevinden çıkmasının ardından yeri gizli tutulan Bibi'nin İspanya,  Fransa ve Kanada'ya gideceği iddia edilmiş hatta bu ülkelerden talep geldiği öne  sürülmüştü.

Pakistan'da İslam'a ve Hazreti Muhammed'e hakaretin cezası idam  olmasına rağmen bu ceza hiç uygulanmadı. İnsan hakları örgütlerinin açıkladığı  bilgilere göre, halihazırda ülkede 600'ün üzerinde dine hakaret davası bulunuyor.

ABD Uluslararası İnanç Özgürlüğü Komisyonunun yaptığı açıklamaya göre,  Pakistan'da dine hakaretten idam cezası alan ya da müebbet hapis cezasına  çarptırılan 40 kişi daha bulunuyor.

İnsan hakları dernekleri, dine hakaret suçunun sık sık kişiler  tarafından iftira amacıyla kullanıldığını savunuyor. Dernekler ayrıca 1990  yılından beri dine hakaret suçlamasıyla 70'in üzerinde kişinin linç edildiği veya  cinayete kurban gittiğini duyurmuştu.