İsrail'in Yediot Ahronot gazetesinin haberine göre, İsrail Başbakanı  Netanyahu, savunma bakanı sıfatıyla İsrail Genelkurmay Başkanı Gadi Eizenkot ile  ordunun kuzeyde Hizbullah "tünellerine" karşı başlattığı Kuzey Kalkanı  operasyonuna ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi.

Netanyahu, Lübnan Hizbullah örgütünün, İsrail ordusu tarafından salı  sabahı keşfedilen tünel aracılığıyla İsrail bölgelerine askeri güç sokacağını ve  ülkenin kuzeyindeki Celile bölgesinde bazı yerleri işgal etme eşiğinde olduğunu  belirtti.

Hizbullah'ın yeni hedefinin, İran destekli bölgesel bir "terör" planı  olduğunu öne süren Netanyahu, İsrail ordusunun "Gazze Cephesi"nde tünelleri  "etkisiz" hale getirdiği gibi gelişmiş teknik ve teknolojik imkanlarla  Hizbullah'ın tünellerini de etkisiz hale getirebileceğini iddia etti.

Netanyahu, Lübnan sınır hattında Hizbullah hedeflerine yönelik  başlatılan Kuzey Kalkanı operasyonunun sınırlı olmayacağını ve duruma göre  genişletileceğini vurgulayarak, güvenlik durumunu değerlendirmek için toplantılar  yapmaya devam edeceklerini ve birkaç hafta önce Güvenlik Kabinesi'nin onayıyla  uygulanmasına karar verilen sürecin ilerleyişini takip edeceklerini söyledi.

Öte yandan İsrail Genelkurmay Başkanı Eizenkot ise Kuzey Kalkanı'nın  hedefinin bölge sakinlerine yönelik tehditleri ortadan kaldırmak olduğunu ileri  sürdü.

Sürecin sınırın her iki tarafındaki gerginliği tırmandırabileceğine  dair endişelere rağmen ABD yönetimi, İran'a ve "vekillerine" İsrail ve bölgesel  güvenliğe karşı kabul edilemez bir tehdit oluşturan provokasyonları durdurma  çağrısı yaparak İsrail'in başlattığı operasyona "tam" desteğini ilan etti.

İsrail ordusundan salı günü yapılan yazılı açıklamada, ülkenin  kuzeyinde "Hizbullah'a ait tüneller" bulunduğu öne sürülerek bu tünelleri imha  etmek için Lübnan sınırında operasyon başlatıldığı duyurulmuştu.

Operasyonun "günlerce" sürebileceği ve İsrail topraklarında sınırlı  kalacağı kaydedilen açıklamada, "Sınır ötesi saldırılar için kazılan bu tüneller  İsrail ordusu tarafından faaliyete geçmeden ve İsrailli sivillerin güvenliğine  tehdit olmadan önce tespit edilmiştir. Bu olay İsrail'in egemenliğinin ciddi  şekilde ihlalidir." ifadelerine yer verilmişti.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn da, ülkenin güneyindeki sınır  bölgesinde yaşanan gelişmeleri yakından takip etmeleri için güvenlik güçlerine  talimat vermişti.