Bosna Hersek’in karşı karşıya kaldığı sel felaketi nedeniyle yardım talep etmesi üzerine Avrupa-Atlantik Afet Müdahale Eşgüdüm Merkezi (EARDCC) aracılığıyla destek sunan NATO üyesi ve ortağı ülke sayısı 21’e ulaştı.
 
NATO’dan yapılan açıklamada, Bosna Hersek’in 15 Mayıs’ta yaptığı yardım talebine olumlu yanıt verip destek sunan ve kurtarma çalışmalarına katılan ülkeler, Arnavutluk, Azerbaycan, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan, Makedonya, Fransa, Almanya, Macaristan, Japonya, Karadağ, Letonya, Lüksemburg, Romanya, Slovakya, Slovenya, Türkiye, İngiltere ve ABD olarak sıralandı.   
 
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, sel felaketini “korkunç bir doğal afet” olarak tanımlarken “Müttefik ve ortak ülkeler helikopter, bot, acil müdahale ekipleri, çok ihtiyaç duyulan içme suyu, gıda, barınak ve mali kaynak gönderiyor” dedi.
 
EADRCC, yıl boyu aktif tutulan ve NATO’nun 28 üyesi ile ortaklık ilişkisine sahip olduğu 41 ülkenin katkı sunduğu bir mekanizma. 
 
Rasmussen Saraybosna'ya gidiyor
 
Bu arada, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’in, üst düzey ikili temaslarda bulunmak üzere sel felaketiyle boğuşan Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’ya gideceği açıklandı.
 
NATO’dan yapılan açıklamada, Rasmussen’in Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Sırp Üye Neboyşa Radmanoviç ve Hırvat Üye Jelyko Komşiç ile bir araya geleceği belirtildi.
 
Bosna Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı Vyekoslav Bevanda ve Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumciya ile de görüşecek olan Rasmussen’in Bosna Hersek Savunma Bakanı Zekeriyah Osmiç ve siyasi parti liderleriyle de temasta bulunması öngörülüyor.
 
Yer değiştiren mayınlar endişe kaynağı
 
Avrupa Birliği (AB) Askeri Komite Başkanı General Patrick De Rousiers, Bosna Hersek’te sel felaketi nedeniyle yer değiştiren mayınların ve mühimmatın ciddi endişe kaynağı yarattığını söyledi.
 
AB Askeri Komitesi, genelkurmay başkanları seviyesinde toplandı. Toplantı sonrasında düzenlenen basın toplantısında konuşan De Rouisers, Bosna Hersek’teki sel felaketinin hem kaybedilen yaşamlar hem de güvenlik açısından endişe yarattığını, yer değiştiren mayın ve mühimmatın da “acil tehlike” oluşturduğunu belirtti.
 
De Rousiers, Bosna Hersek makamlarının yer değiştiren mayın ve mühimmat konusunda devreye girdiğini, AB’nin de yardım ve destek de bulunacağını ifade etti.
 
De Rousiers, "Önümüzdeki haftaların gündemi bu konu olacak" dedi.
 
Bosna Hersek Mayın Kaldırma Merkezi, mayınları temizlemek için gerekli ekipman ve uydu görüntülerinin temin edilmesi konusunda uluslararası yardım talebinde bulunmuştu.