May, dördüncü kez parlamentoya sunacağı Brexit anlaşmasına ilişkin  yeni yasa tasarısının neler içereceği konusunda açıklama yaptı.

Yasa tasarısında, parlamenterlerin, tedbir maddesi, Gümrük Birliği,  ticaret anlaşması, işçi hakları ve çevrenin korunması konularındaki endişelerinin  giderilmesine odaklanan May, ayrıca ikinci bir referanduma da gidilebileceğini  kaydetti.

İkinci referanduma ilişkin tartışmaları dikkatlice dinlediğini  belirten May, şöyle devam etti:

"Bu konuda defalarca kendi görüşümü açıkça ortaya koydum. Bunun  yapmamız gereken bir şey olduğuna inanmıyorum çünkü İngilizlerden ikinci kez oy  kullanmalarını istemek yerine ilk referandumun sonucunu gerçekleştirmemiz  gerektiğini düşünüyorum ancak parlamentoda bu önemli konudaki gerçek ve samimi  hissin de farkındayım. Hükümet, bu yüzden ayrılma anlaşmasıyla ilgili yasasında  ikinci bir referandum yapıp yapmama konusunda oy kullanma zorunluluğu getirecek."

İkinci referanduma ilişkin oylamanın şarta bağlı olduğunu söyleyen  May, "Anlaşmayı onaylamak için ikinci bir referandum isteyen parlamenterlere  sesleniyorum: Bir anlaşmaya ihtiyacınız var ve bu yüzden de ayrılma anlaşması  onaylanmış olmalı." diye konuştu.

May, parlamenterlerin çoğunun ilk referandum sonucunun gereğinin  yerine getirilmesini istediğini aktararak, "Dolaysıyla bir yol bulmalarına yardım  etmemiz gerektiğini düşünüyorum ve şimdi bunu yapmak için son bir şans olduğuna  inanıyorum." dedi.

May'in yeni garantiler içeren anlaşmayı gelecek ay parlamentoya  getirmesi bekleniyor.

Brexit krizi

Ülkede 23 Haziran 2016'da yapılan referandumda halk, yüzde 48'e karşı  yüzde 52 ile AB'den ayrılma kararı almıştı. 29 Mart'ta gerçekleşmesi gereken  Brexit, parlamenterlerin May'in AB'yle vardığı anlaşmayı onaylamaması nedeniyle  önce 12 Nisan'a, daha sonra da 31 Ekim'e ertelenmişti.

İngiltere Başbakanı May, geçen hafta anlaşmanın haziran başında  dördüncü kez parlamentoya sunulacağını bildirmişti.