Libya'da uluslararası meşruiyete sahip Ulusal Mutabakat  Hükümeti (UMH), Halife Hafter'e destek verdiği gerekçesiyle iş birliğini askıya  aldığı Fransa ile güvenlik anlaşmalarını yeniden hayata geçirmeye hazırlanıyor. 

UMH İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, İçişleri Bakanı  Fethi Başağa, Fransa'nın Libya Büyükelçisi Beatrice Le Fraper du Hellen ile  Tunus'ta bir araya geldi.

Heyetler arası görüşmede, güvenlik, sivil savunma, terörle mücadele,  organize suçlar, ekonomik suçlar ve para aklama gibi alanlarda iş birliği  konusunda anlaşma sağlandı.

Taraflar ayrıca, güvenlik alanında iki ülkenin de çıkarına mutabakat  zaptlarını sonuçlandırmak konusunda iradelerini vurguladı.

Açıklamada, Fransız Büyükelçisi'nin görüşmede ülkesinin "Libya  halkının tamamını temsil eden ana meşruiyet kaynağı UMH'yi desteklediğini"  söylediği aktarıldı.

Fransa'nın Hafter'e desteği

Diplomatik pasaportlu 13 Fransız vatandaşı, geçen ay Libya-Tunus  sınırında Tunus makamlarınca yakalanmıştı. Bölge basınında, silahlı Fransız  vatandaşlarının Giryan kentinde Hafter birliklerine askeri danışmanlık yapan  kişiler olduğu öne sürülmüştü. Bu dönemde Libya'daki UMH, Fransa ile güvenlik  anlaşmalarını askıya almıştı.

Fransa, Libya'daki çatışmada Halife Hafter'e diplomatik ve lojistik  destek sağladığı gerekçesiyle Libyalı birçok grup tarafından sert eleştirilere  maruz kalmıştı.

Libya'daki çatışmalar

Libya'nın doğusundaki askeri güçlerin lideri General Halife Hafter,  başkent Trablus'u ele geçirmek için 4 Nisan'da saldırı emri vermiş, bunun üzerine  UMH birlikleri de Burkan el-Gadab operasyonunu başlatmıştı.

Dünya Sağlık Örgütünün açıkladığı bilgilere göre, Trablus ve  çevresindeki çatışmalarda 4 Nisan'dan bu yana yaklaşık 500 kişi hayatını  kaybetti.