Yonhap ajansının haberine göre askeri yetkililer, Kuzey Kore lideri  Kim Jong-un ile Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in'in nisan ayında  gerçekleştirdiği zirvede verilen askeri kararları uygulamak için alınacak  tedbirleri görüşmek üzere iki ülke sınırındaki Panmunjom köyünde bulunan Barış  Evi'nde buluştu.

Beşer kişilik askeri heyetlere, Güney Kore'den Tümgeneral Kim Do-gyun   ile Kuzey Kore'den Korgeneral An Ik-san başkanlık etti.

Yerel saatle 10.00'da başlayan görüşmenin ilk etabı 50 dakika sürdü.

Kim, "Şöyle bir söz vardır. İlgilenilmediğinde buğday büyümez. İyi  hasat toplamanın zaman aldığını ve çaba gerektirdiğini düşünüyorum. 27 Nisan'daki  Panmunjom Deklarasyonu ile tohumların atıldığını düşünüyorum. Bunaltıcı sıcaklara  rağmen kafa kafaya vererek bu sonbahar kesinlikle iyi bir hasat alacağımızı  düşünüyorum." diye konuştu.

An da "Kuzey'den ve Güney'den tüm Korelilerin, görüşmelerimizden  memnuniyet duyduğunu öğrendik. Bunun, bizlere vazife şuurunu ya da barış ve  refahın sağlanması için ortaya konulan Koreler arası çabalarda askeri  yetkililerin payını gösteren bir sahne olduğunu düşünüyorum." ifadelerine yer  verdi.

ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim'in 12 Haziran'da  Singapur'da gerçekleştirdiği zirvenin ardından Kuzey Kore ve Güney Kore askeri  heyetleri, 14 Haziran'da, iki ülke sınırındaki Panmunjom Ateşkes Köyü'nde bir  araya gelmişti.

Güney Kore-Kuzey Kore Zirvesi

Güney Kore Devlet Başkanı Moon ve Kuzey Kore lideri Kim 27 Nisan'da  iki ülke sınırındaki Panmunjom Ateşkes Köyü'nde bir araya gelmişti.

İki ülke liderleri, zirve sonunda yayınladıkları ortak açıklamada,  Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan tamamen arındırılması ve mevcut ateşkesin  kalıcı bir barış anlaşmasına dönüştürülmesi için görüşmelere başlama konusunda anlaşmaya varıldığını belirtmişti.  

İki ülke saldırmazlık taahhütlerine bağlılıklarını teyit ederek  birbirlerine karşı güç kullanmayacaklarını, karşılıklı silahsızlanmayla askeri  gerilimleri sonlandırarak aralarında barışı uygulamalı tesis edeceklerini  vurgulamıştı.  

Ortak açıklamada liderler, "Güney ve Kuzey, Kore Yarımadası'nın  nükleer silahlardan tamamen arındırılması hedefini karşılıklı teyit etmektedir."  ifadelerini kullanmıştı.