Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, ABD ve İran arasındaki  gerginliğin azaltılması için iki ülkeye yakında heyet göndereceklerini  belirterek, tarafları sağ duyuya ve uluslararası standartlara uymaya çağırdı. 

Abdulmehdi, başkent Bağdat'ta düzenlediği haftalık basın  toplantısında, ülkesinin  ABD ile İran arasında yaşanan gerginlikten  etkilenebilen bir konumunda bulunduğunu ifade ederek, "Irak, ABD ile İran  arasındaki anlaşma veya gerginlikten direkt etkilenebilen bir ülke. Bu  gerginliğin azaltılması için Avrupa'daki önemli ülkelerle görüşmeler  gerçekleştiriyoruz. Avrupa'nın bu konudaki vizyon ve görüşü bizimle aynı." dedi.

"ABD ile İran arasındaki gerginliğin azaltılması için iki ülkeye de  yakında heyet göndereceğiz." diyen Abdulmehdi, "Tüm tarafları, sakin olmaya ve  tehlikeden uzak durulması için uluslararası standartlara riayet etmeye  çağırıyoruz." ifadelerini kullandı.

Abdulmehdi, İran ile ABD arasında bir çatışma veya savaşı körükleyen  Irak, İran, ABD ve İsrailli bazı tarafların bulunduğunu savunarak, "Bunların  amacı bölgede ve ülkeler içinde ayrışma ile bölünmenin yaşanması."  değerlendirmesinde bulundu.

ABD güçlerinin Irak'tan çıkarılması

Abdulmehdi ayrıca ABD'nin Irak'taki güçlerinin ülkeden çıkarılması  için meclisteki bazı Şii grupların harekete geçebileceğine yönelik iddialara  ilişkin, "mecliste siyasi grubu bulunan hiçbir yapının böyle bir çalışma  içerisinde olmadığını" söylemekle yetindi.

Irak Başbakanı, İran ile ABD arasındaki krizde ülkesinin ara bulucu  konumunda olmadığına işaret ederek, "Ara buluculuk büyük bir kavramdır. Şu ana  kadar ara bulucu konumunda değiliz. Ancak Irak, kasırga ve krizin ortasındadır.  Herhangi bir tarafa karşı diğer taraftan yana olma gibi bir seçeneğimiz yok."  ifadelerini kullandı.

Türkiye ziyareti

Geçen hafta gerçekleştirdiği Ankara ziyaretine de değinen Abdulmehdi,  "Türkiye'de temel konuları ele aldık. Başta güvenlik olmak üzere ekonomi ve su  meselesini değerlendirdik. Bu konularla ilgili gelişmeleri, kurulan komiteler  aracılığıyla takip edeceğiz." diye konuştu. .

Abdulmehdi son olarak yarın Kuveyt'i ziyaret edeceği bilgisini verdi.