ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi İnsan Hakları Alt  Komitesinde gerçekleştirilen oturuma katılan Cengiz, Kaşıkçı cinayetine ilişkin  değerlendirmelerde bulundu.

Kaşıkçı ile tanıştıktan sonraki sürecini anlatan Cengiz, "Büyük bir  heyecanla başlayan o sürecin 2 Ekim'de bu şekilde bitmesine ve dünyanın bu konuda  hiçbir şey yapamamasına hala inanamıyorum." dedi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın kendisini davet ettiğini, o dönemde  Amerikan yönetiminin Kaşıkçı konusunda bir adım atabileceğini düşündüğünü  belirten Cengiz, "Ancak aradan geçen 7 aylık sürede hiçbir şey yapılmadı, hala  aynı noktadayız." dedi.

"2 Ekim'de sadece Kaşıkçı öldürülmedi"

"2 Ekim'de aslında sadece Cemal değil, çok daha büyük değerler de  öldürülmedi mi, Amerika'nın savunduğu değerler de öldürülmedi mi?" sorusunu soran  Cengiz, şunları söyledi:

"ABD, uluslararası bir soruşturmayı Kongre bünyesinde yapabilir, bunu  yönetebilir. Sayın Trump da Suudi Arabistan'la ilişkilerini bir kenara koyarak  bunun hesabını sorabilir. Bu soruşturmada ABD, Suudi Arabistan'a bu cinayeti  sorup cevaplarını kamuoyu ile paylaşabilir. Müttefik olmak sadece çıkar  ilişkileri değildir; müttefik olmak yeri geldiğinde bu cinayetin sebebini ve ne  olduğunu bütün dünyaya sorabilecek cesareti de gerektirir.

ABD'nin insan hakları ve demokrasi anlamında savunduğu değerleri  Kaşıkçı cinayeti sürecinde de göstermesini umduğunu belirten Cengiz, söz konusu  değerlerin sadece Amerikan anayasasında yazıldığı haliyle kalmaması gerektiğini  vurguladı.

"Suudi Arabistan'a yaptırım uygulanabilir"

Cengiz, "Biz eğer bugün Cemal'i geri getiremeyeceksek, en azından  kendisi gibi düşünce suçlularının serbest bırakılması için Suudi Arabistan  üzerinde baskı oluşturabiliriz. Uluslararası kamuoyu oluşturup Suudi Arabistan'a  yaptırım uygulanabilir." ifadelerini kullandı.

Oturuma katılan Müslüman Kongre üyesi Ilhan Omar da, "Kaşıkçı'nın  acısını derinden hissediyorum. Kongre olarak elimizden geleni yapacağımızdan emin  olabilirsiniz." değerlendirmesinde bulundu.

Oturuma katılan Özgür Asya Radyosu Uygur Servisi Yayıncısı Gulchehra  Hoja da Çin yönetiminin Uygurlara yönelik uygulamalarını örnekler vererek  eleştirdi.

Hoja, tüm dünyaya çağrıda bulunarak Uygur Türklerinin maruz kaldığı  haksız uygulamalar karşısında Çin yönetimine tepki gösterilmesini istedi.