Filistin yönetiminin kemer sıkma  politikası kapsamında, üst üste üç ay kamu çalışanlarına maaşlarını yaklaşık  yüzde 50 kesintili ödemesinin ardından Filistin pazarında ramazan ayı ve öncesi  yaşanan hareketlilik yerini bu sene kısmen sessizliğe bıraktı. 

İsrail'in 17 Şubat'ta vergi gelirlerinin bir kısmını kesmesinin  ardından Filistin yönetimi, bu yıl, kamu çalışanlarının geciken şubat ayı  maaşlarını mart ayında kesintili ödemeye başladı. Memurları doğrudan etkileyen bu  durum, vatandaşın alım gücünü düşürdü.

İşgal altındaki Batı Şeria'da çarşı ve pazarlarda sıradan günlere göre  nisbi bir durgunluk göze çarpıyor.

Bu çerçevede bazı esnaflar Filistinli iş adamlarının desteğiyle bir  takım kampanyalar başlattı. Ramallah'taki en büyük marketlerden Şini Süper Market  yönetimi de "Sen yarım maaş aldın. Öyleyse etiket fiyatının yarısı bizden" adlı  bir kampanya başlattı.

Esnaftan kampanya

Şini Süper Market Müdürü Mervan Rabayia, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, maaşını düzenli bir şekilde alamayan vatandaşın, endişeli ve tedirgin  olduğuna dikkati çekerek, bu krizin sonlanması için ufukta bir çözümün  görünmediğini ve bu durumun esnafı son derece olumsuz etkilediğini belirtti.

Rabayia, "Markette 7 bin çeşit ürün satıyoruz ancak kriz nedeniyle  tüketici yalnızca temel ihtiyaç maddelerini satın alıyor. Filistin hükümetinin  İsrail tarafıyla anlaşmazlığı neticesinde ortaya çıkan mali kriz hayatın tüm  alanlarını etkiledi." dedi.

Rabayia, Filistinli iş adamları ve sermaye sahiplerinin desteğiyle  vatandaşlara bu zor günlerde destek vermek amacıyla bir kampanya başlattıklarını  ve aldıkları ürünü yarı fiyatına satmak üzere "Sen yarım maaş aldın. Öyleyse  etiket fiyatının yarısı bizden" adlı bir kampanya başlattıklarını söyledi.

Ramallah'ta esnaflık yapan Zahi Ubeyd de maaş krizinin devam  etmesinden endişe duyduğunu dile getirdi.

Ramazan ayında çarşı pazarlar durgun

Ubeyd, "Ramazan ayı ve öncesinde pazarlarda bir canlılık olurdu. Ancak  bu sene ramazanın ilk gününden itibaren çarşı pazarlardaki durgunluk  hissediliyor. Doğrusu böyle bir durumu ilk kez yaşıyor değiliz. İşgal güçlerinin,  her hangi bir zamanda bu ve benzeri adımları atması mümkün." dedi.

Filistinli memur Suheyb Atayir de kesintilerin ardından aldığı maaşın  ev ihtiyaçlarını karşılamaya yetmediğini söyledi.

Ekonomik durumunun zora girdiğini, bu nedenle ramazan ayı girmeden  önce sadece zaruri ihtiyaçlarını satın almak üzere kendisine bir cetvel  hazırladığını ifade eden Atayir, "Maaş kesintileri nedeniyle bir krizin  içerisindeyiz. Öte yandan gıda fiyatları cebi yakıyor. Bu çerçevede bazı esnaflar  kampanya yaptı, bazı ürünlerin fiyatları düşürüldü ancak temel gıda maddelerinin  fiyatları hala çok yüksek." diye konuştu.

Kamu çalışanlarından Samir Kemil de mali krizin sürmesinin, memurların  her geçen gün daha da biriken borç yükünün altına girmesine neden olduğunu  belirtti.

Kemil, "Maaşlarımız kesildikten sonra ihtiyaç listemizi de buna göre  sınırlandırmak zorunda kaldık. Her şeyi almamız mümkün değil. Maaşımızın zaten  ancak yüzde 60'ı elimize geçiyor. Bununla ne yapılabilir ki! Aylığın yarısı kredi  borcuna gidiyor,  geri kalanı ise temel ihtiyaç maddelerimizi bile almaya  yetmiyor." ifadesini kullandı.

Filistin hükümeti, kamu çalışanlarının şubat ve mart ayı maaşlarını  gecikmeli ve yüzde 50 kesintili, nisan ayı maaşlarını ise yüzde 40 kesintili  olarak ödemişti. 

Filistin Maliye Bakanı Şükri Beşşara, 10 Mart'ta düzenlediği basın  toplantında, vazife derecelerine göre en az 550 ve en fazla 2 bin 755 dolar olmak  üzere memur maaşlarının yarısını ödemeye başladıklarını belirtmişti.

Beşşara, İsrail'in Filistin'e ait vergilerde kesinti kararına karşı  birtakım kemer sıkma önlemleri aldıklarını hatırlatarak, "Hükümet, atama ve  ekstra prim ödemelerini, hizmet araçlarıyla bina alımlarını durdurdu."  ifadelerini kullanmıştı.  

İsrail vergiyi kesti, memur maaşları yüzde 50 azaldı

İsrail güvenlik kabinesi, 17 Şubat'ta, Filistin hükümeti adına  topladığı vergilerden Filistin yönetiminin tutuklu ve hayatını kaybedenlerin  yakınları için ayırdığı 502 milyon 697 bin şekel tutarındaki ödeneği kesme kararı  almıştı.

Filistin Devlet Başkanı Abbas ise 20 Şubat'ta yaptığı açıklamada,  kesinti yapılmış herhangi bir ödeneği kabul etmeyeceklerini, şehit ve tutuklu  ailelerine yapılan ödemelerin devam edeceğini belirtmişti.

Eski Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah da "İsrail'in, topladığı  vergilerden aylık yaklaşık 42 milyon şekel kesinti yapması üzerine, vergileri  İsrail tarafına iade ettik." ifadelerini kullanmıştı.

İsrail ile Filistin Kurtuluş Örgütü arasında 1994'te imzalanan Paris  Ekonomi Protokolü gereğince İsrail yönetimi, kontrolü altındaki sınır  kapılarından Filistinliler adına topladığı yıllık 2 milyar doları Filistin  hazinesine aktarıyor.