Osmani, Rabat'taki ofisinde düzenlediği basın toplantısında, ülkesiyle Cezayir arasındaki ilişkinin, eski cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın istifa etmesinden önceki dönem kadar kötü olamayacağını söyledi.

Komşu ülke Cezayir'deki yeni yönetimle en azından bazı çözümler bulabileceklerini kaydeden Osmani, Fas ile şiddetli bir rekabet sürdürmeyeceklerini kaydetti.

Osmani, Cezayir'deki önceki yöneticilerin, Fas'a karşı tutumunun daha düşmanca olduğunu savundu.

Fas Başbakanı, mantıken Cezayir'deki yeni yönetim ekibinin alması gereken ilk kararın Fas sınırının açılması olduğunu ifade etti.

Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita, yaklaşık iki ay önce yaptığı açıklamada, ülkesinin, Cezayir'deki halk ayaklanmasına ilişkin yorum yapmama ve müdahalede bulunmama kararı aldığını belirtmişti.

Cezayir'de tarihi nitelikteki kitlesel protestolar, 20 yıldır yönetimde olan Abdulaziz Buteflika'nın devam eden eylemler ve ordunun "uyarıları" sonucu 2 Nisan'da istifa etmesine rağmen 2 aydan fazladır aralıksız devam ediyor.

Geçmişe uzanan anlaşmazlık

Fas, Marakeş kentinde düzenlenen terör saldırısının arkasında Cezayirlilerin olduğunu iddia ederek Ağustos 1994'te Cezayir vatandaşlarından vize talep etmeye başladı. Cezayir, Fas'ın bu adımına karşılık Eylül 1994'te iki ülke arasındaki sınır kapılarını kapattı.

Cezayir, Fas'ın zaman zaman yaptığı sınır kapısını açma çağrılarına olumlu cevap vermedi. Cezayir Dışişleri Bakanlığı'ndan 2013 yılında yapılan açıklamada sınır kapısını açmak için bazı şartlar öne sürüldü.

Bu şartlar, "Fas'ta Cezayir aleyhine resmi ve gayrı resmi karalama kampanyasına son verme, uyuşturucu kaçakçılığını engellemek için etkin iş birliği yapma, Cezayir'in Batı Sahra konusundaki tutumuna saygı gösterme ve uluslararası kanunlara uygun şekilde çözüm üretme" olarak sıralandı.

İki ülke arasındaki en önemli anlaşmazlık konularından birinin Batı Sahra olduğu belirtiliyor.

Kaynak: AA