ABD ordusunun El Kaide'ye yönelik operasyonlarını medyaya sızdırdığı  için tutuklanan eski istihbarat analisti Daniel Everette Hale, devlete ait gizli  bilgileri ifşa etmekten ceza alacak.

Hazırlanan dava dosyalarında Hale'in ilk olarak ABD Hava Kuvvetlerinde  istihbarat analisti olarak görev yaptığı, daha sonra Ulusal Jeopolitik İstihbarat  Ajansında çalıştığı belirtilirken, iletişimde bulunduğu ABD'li gazetecinin de The  Intercept haber sitesinin kurucusu Jeremy Scahill olduğu kaydedildi.

Hale'in 2013 yılından bu yana Scahill'e 11 gizli belge verdiği, bu  bilgilerin de The Intercept sitesinde bütün veya parça halinde yayımlandığı ifade  edildi.

Sızdırılan belgelerin içinde El Kaide'ye karşı askeri saldırı  planlarına dair detayların, El Kaide liderleri hakkında gizli istihbarat  raporlarının ve gruba yönelik askeri saldırıların etkilerini gösteren gizli bir  Power Point sunumun bulunduğu belirtilen dava dosyasında, ayrıca Yemen'de  düzenlenen hava saldırılarına ilişkin bilgilerin de yer aldığı kaydedildi.

Scahill'in 2013'te yazdığı "Kirli Savaşlar" kitabındaki ABD oturumlu  Anwar al-Awlaki'nin Amerikan vatandaşı iki çocuğuyla beraber Yemen'de ABD  askeriyesine ait insansız hava aracı saldırısıyla öldürülmesine dair bilgilerin  de Hale tarafından verildiği belirtildi.

Daniel Everette Hale'in davasının görüleceği Virginia eyalet  mahkemesi, daha önce de New York Times gazetesine bilgi sızdıran CIA ajanı  Jeffrey Sterling, diğer bir CIA ajanı John Kiriakou, Wikileaks kurucusu Julian  Assange ve eski Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) çalışanı Edward Snowden ile gündeme  gelmişti.