Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio  Guterres, Libya'daki askeri hareketlilikten ve çatışma çıkmasından endişe  duyduğunu belirtti. 

Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu'nun (UNSMIL) Twitter  hesabından yapılan açıklamaya göre Guterres, "Libya krizinde askeri çözüm yoktur.  Libyalılar aralarındaki sorunları çözmesinin tek yolu diyalogdur." ifadesini  kullandı.

Taraflara soğukkanlı ve sakin olmaları çağrısında bulunan Guterres,  bölgesel bir ziyaret çerçevesinde dün Mısır'dan Libya'ya geldi ve ziyareti  sırasında Libyalı yetkililerle buluşması bekleniyor.

Ülkedeki Avrupa Birliği (AB) Misyonu da askeri hareketlilikten endişe duyduğunu belirtilerek, tansiyonu yükselten açıklamaların, kontrol edilemeyecek tehlikeli bir hale dönüşebileceği uyarısında bulundu.

Sosyal paylaşım hesabından yapılan yazılı açıklamada, tüm taraflara acilen sükunet ve kışkırtıcı eylemlere son vermesi çağrısı yapıldı: "Libya halkı barış ve güven  içerisinde yaşamayı hak ediyor. Mevcut durum, karar vericilerin ulusal çıkarları  önceleyerek sorumlu davranmasını gerekli kılıyor."

UNSMIL, Libya'daki anlaşmazlığı çözmek için uluslararası bir yol  haritasının parçası olarak 14-16 Nisan'da ülkenin güneyindeki Gadamis kentinde  bir diyalog konferansı düzenleyecek.

Libya'nın doğusundaki askeri güçlerin lideri General Halife Hafter,  dün akşam birliklerine "terör gruplarının kalıntılarını temizlemek için" ülkenin  batısındaki bölgelere yönelme talimatı vermişti.

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz  es-Serrac da General Halife Hafter'e bağlı güçlerin başkent Trablus'a yaklaşması  üzerine seferberlik ilan etmişti.

Libya'da Hafter'e bağlı güçler, 15 Ocak'ta, "Çadlı silahlı muhalif  grupları temizlemek, insan kaçakçısı çeteleri bölgeden çıkarmak, El Kaide ve DEAŞ  terör örgütleriyle savaşmak" gibi gerekçelerle ülkenin güneyine operasyon  başlatmıştı. Hafter güçleri, operasyon kapsamında güneydeki çeşitli bölgeleri ele  geçirmişti.