Çipras, Romanya'nın Sibiu kentinde düzenlenen gayriresmi AB Liderler  Zirvesi'nin ardından basına yaptığı açıklamada, Doğu Akdeniz'deki gelişmeleri  Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile birlikte zirvenin  gündemine taşıdıklarını belirtti.

  

Yunanistan'ın tezlerini zirvede anlattığını dile getiren Çipras,  "Mayıs ve haziran aylarındaki zirvelerde, Türkiye eğer tahrik edici tutumuna  devam ederse AB gerekli adım ve önlemleri ele almalı. Türkiye, tek taraflı  adımlar yerine diğer Akdeniz ülkeleri gibi masaya gelerek konuşmalı." dedi.

Çipras, Türkiye ile yaşanan meselenin ikili değil bir Avrupa sorunu  olduğunu, AB'nin Doğu Akdeniz'deki enerji kaynaklarını ve jeopolitik çıkarlarını  koruması gerektiğini savunarak, "AB Türkiye'ye karşı net bir mesaj yollamalı."  ifadelerini kullandı.

Rum lider Anastasiadis de yaptığı açıklamada AB'yi Türkiye'ye karşı  ortak harekete geçme çağrısında bulundu. Anastasiadis, Türkiye'nin  faaliyetlerinde yer alanlara karşı kısıtlayıcı tedbirler uygulanması gerektiğini  ileri sürdü.

Türkiye, Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisi ve Fatih  sondaj gemisi ile Kıbrıs adası yakınlarında çalışmalara başlamıştı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da yaptığı açıklamada tepkilere  karşı, "Türkiye'nin kendi kıta sahanlığında gerçekleştirmekte olduğu sondaj  faaliyetine ilişkin olarak bölge içi ve dışı aktörlerce yapılan açıklamaların  kabul edilmesi mümkün değildir." ifadelerini kullanmıştı.

GKRY, ada çevresinde tek taraflı olarak ilan ettiği 13 parseli  uluslararası şirketlere ihale ederek lisanslandırıyor.

Rum kesiminin Türk tarafının hak talep ettiği bölgelerde uluslararası  şirketlere arama faaliyetlerinde bulundurması Türkiye ve KKTC'nin tepkisine yol  açıyor.