Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, Türkiye'nin Uygur müzisyen Abdurrehim Heyit'in hapishanede öldüğünü iddia etmesine tepki göstererek "Saçma yalanlara dayanarak mesnetsiz ithamlarla Çin'i suçlaması çok yanlış." dedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, Türkiye'nin Uygur müzisyen Abdurrehim Heyit'in hapishanede işkenceyle öldürüldüğünü iddia etmesine tepki gösterdi. Chunying, "Türkiye'nin saçma yalanlara dayanarak mesnetsiz ithamlarla Çin'i suçlaması çok yanlış." dedi.

"ÇOK ÇİRKİN"

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy'un Uygur müzisyen Abdurrehim Heyit'in hapishanede öldüğünü iddia etmesini 'çok çirkin' olarak niteledi ve Çin'in Türkiye nezdinde resmi girişimde bulunduğunu söyledi.

"VİDEOSUNU İZLEDİM"

Sözcü, bugün yaptığı açıklamada, Türkiye Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün Abdurrehim Heyit'in hapishanede öldüğünü iddia ettiğini hatırlatarak "Abdurrehim Heyit, hayatta olduğu gibi çok da sağlıklı; internette dün ona ait bir video izledim." dedi.

"ÇOK YANLIŞ VE SORUMSUZCA"

Sözcü Hua, "Türkiye'nin 'hayattaki kişilerden ölmüş diye bahseden' saçma yalanlara dayanarak mesnetsiz ithamlarla Çin'i suçlaması çok yanlış ve aşırı sorumsuzca. Buna kararlılıkla karşı çıkıyoruz." İfadesini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Sözcü Aksoy, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygur Türklerine yönelik ağır insan hakları ihlalleri ve halk ozanı Abdurrehim Heyit'in öldüğü haberlerine ilişkin soruya verdiği yazılı cevapta "Çin makamlarını, Uygur Türklerinin temel insan haklarına saygı göstermeye ve toplama kamplarını kapatmaya davet ediyoruz" demişti.