Eğitim Bakanlığına bağlı Yüksek Öğrenim Personeli Gelişimi  Koordinasyon Kurumu, kamu harcamalarında kesinti çerçevesinde yeni eğitim  bursları veren ödül sistemini durdurduğunu açıkladı. Brezilya'da yönetimin kararından halihazırda yüksek lisans ve doktora  bursu alanların değil, başvuru sürecindekilerin etkileneceği bildirildi.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro yönetiminin kararı, bazılarınca  siyasi olduğu gerekçesiyle eleştirildi.

Fluminense Federal Üniversitesi Dekanı Antonio Claudio, ülkede tüm  federal üniversitelere yönelik bütçede kısa süre önce yüzde 30 kesinti  yapıldığını hatırlatarak, bursların durdurulmasının, yüksek öğrenim kurumlarının  akademik araştırma yapma kabiliyetini tehlikeye attığını söyledi.

Claudio, Brezilya'da akademik araştırmaların yüzde 95'inin yüksek  lisans ve doktora öğrencilerinin yardımıyla yürütüldüğünü ifade ederek,  "Araştırmanın gerçek itici gücü, yüksek lisans öğrencileridir." değerlendirmesini  yaptı.

Brasilia Üniversitesi Dekanı Adalene Moreira Silva, karardan 123,  Bahia Federal Üniversitesi de 82 öğrencinin etkileneceğini duyurdu.

Dünya Bankasında 2014-2016 yıllarında eğitimden sorumlu üst düzey  yetkili olan Claudia Costin, bursları hedef alan kesintiyi "korkunç bir haber"  sözleriyle nitelendirdi.

Costin, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütüne (OECD) katılmak  isteyen Brezilya'nın, eğitim, bilim ve teknoloji alanlarında kendisini bu örgütte  yer alan ülkelerden uzaklaştıran bir yola saptığını ifade etti.

Brezilya Eğitim Bakanlığı ay başında tüm federal üniversitelere, kamu  eğitim kurumları ve federal fon sağlanan bazı liselere sağlanan bütçede yüzde 30  kesinti yapılacağını açıklamıştı. Bütçedeki kesinti üniversite personeli ve  eğitim uzmanları tarafından tepkiyle karşılanmış, bazı lise öğrencileri kesintiye  karşı gösteriler düzenlemişti.

Aşırı sağcı Bolsonaro, okullardan, Brezilya'nın akademik ortamını  yıktığını savunduğu "solcu ideolojiyi" defetme sözü vermişti.