Guterres, BM üyesi ülkeler ve çalışanlarına gönderdiği mektupta,  örgütün karşı karşıya kaldığı bütçe sıkıntısına dikkati çekti.

BM bütçesinin 139 milyar açık verdiğini belirten Guterres, "Nakit  akışımız yılın bu zamanında hiç bu kadar düşük olmamıştı, genel durum endişe  verici. Paramız tükeniyor." uyarısında bulundu.

Harcamaları azaltarak önlemler alacaklarını vurgulayan Guterres,  "Bizim gibi bir örgüt bütçe sıkıntısı yaşamak zorunda kalmamalı, daha da acı  olan, yardıma ihtiyaç duyanların çağrılarına cevap veremememiz."  değerlendirmesinde bulundu.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric ise konuya ilişkin  gazetecilere yaptığı açıklamada, BM üyesi 193 ülkeden sadece 112'sinin örgüte  yıllık ödemelerde bulunduğunu söyledi. Dujarric, "BM'nin içinde bulunduğu  finansal sıkıntı üye ülkelerin ödemelerini geç yapması ya da henüz yapmamasından  kaynaklanıyor" dedi.

BM'ye ödeme yapmayan ülkeler arasında örgüte en fazla  finansal katkı  sağlayan ABD'de de yer alıyor. BM'nin 5,4 milyar dolarlık genel bütçesinin yüzde  22'sini ABD karşılıyor.

BM'nin yönetim ve bütçe konularında reform yapması gerektiğini sık sık  dile getiren ve "bütçede adalet" çağrısı yapan Trump yönetimi, 2018-2019 mali  yılında BM'nin bütçesine aktaracağı kısımdan 285 milyon dolar azaltma kararı  almıştı.