MOSKOVA (QHA) -

Birçok Çeçenin katili olan Rus Albay Yuriy Torşin Çeçenistan’da meydana gelen trafik kazası sonucunda öldü.

Rus Albay Yuriy Torşin 2015 yılından beri Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadırov’un danışmanıydı. 1994-2002 arasında Çeçenistan'da düzenlenen birçok operasyonuna katılmıştı.

Yuriy Torşin 2002 yılındaki Moskova Dubrovka (Nord-Ost) tiyatrosu ve 2004 yılındaki Beslanrehine krizlerinde düzenlenen rehine kurtarma operasyonlarına katılan Rus ordusunun özel amaçlı Alfa birliğini yönetiyordu.

Hatırlanacağı üzere 23 Ekim 2002'de bir grup Çeçen militan tarafından Dubrovka tiyatrosunda 912 kişi üç gün boyunca rehin alınmıştı. 26 Ekim sabahı Rus güvenlik güçleri, binanın havalandırma sistemi yoluyla içeriye bilinmeyen bir gaz pompalamıştı. Çok sayıda insan gazdan etkilenmiş, 130 rehine olay yerinde, hastaneye nakledilirken ya da hastanede hayatını kaybetmişti. Hala birçok kişi gaz nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşamaya devam ediyor.

Beslan'daki Rehine Krizi (aynı zamanda Beslan okul kuşatması ve Beslan katliamı olarak da anılır) üç gün sürmüş ve 1.100 rehine alınmış, bunların 300 'den fazlası öldürülmüştü. Önemli bir kısmı İnguş ve Çeçenlerin, 1 Eylül 2004 tarihinde 1.100 'den fazla insanın (777 çocuk) rehin alınmasıyla, Kuzey Osetya Özerk Cumhuriyetinde bulunan Beslan kasabasındaki bir okulda gerçekleşmişti.

Rehineleri alan grup, Çeçen savaş kumandanı Şamil Basayev tarafından İkinci Çeçen Savaşını sonlandırmak istediğini duyurmak için eylemi gerçekleştirmişti. Eylemin üçüncü gününde; Rus güvenlik güçleri tanklar, yüksek tahrikli basınç bombalar ve diğer ağır silahları kullanarak binaya girmişlerdi. Patlamaların ardından, etrafı çevrilen binada Rus güvenlikleri ve eylemciler arasında silahlı çatışma meydana gelmişti.

Çatışmaların sonunda, aralarında 186 çocuğun bulunduğu, en az 334 rehinenin öldürüldüğü, yüzlerce rehinenin yaralandığı ve birçok insanın kaybolduğu bildirilmişti. Çocuklarını kaybeden aileler trajediden Rus yetkilileri sorumlu tutuyor.

Torşin'in ölümü diğer ölümü şüpheli Rus yetkilileri de akıllara getirdi.

Bilindiği gibi Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetler Genelkurmayına bağlı İstihbarat İdaresi Başkanı 28 Mart 1957 doğumlu İgor Sergun'un 3 Ocak tarihinde Moskova'da beklenmedik bir şekilde öldüğü bildirilmişti.

Ondan önce de Rusya Federasyonu Hava İndirme Karargâhı Başkan Yardımcısı, tuğgeneral Aleksandr Şuşukin’in 27 Aralık tarihinde öldüğü açıklanmıştı. 52 yaşında vefat ettiği belirtilen generalin Kuzey Kafkasya ve Yugoslavya’da, Rusya’nın çeşitli saldırı operasyonlarında görev yaptığını bildiren Hava İndirme Askeri Okulu, Şuşukin’in kalbinin durması neticesinde öldüğünü kaydetmişti.
 
Söz konusu iki Rus askerin, 2014 yılının Şubat-Mart aylarında Rusya’nın Kırım’ı işgal operasyonuna katıldığı biliniyor. Aleksandr Şuşukin, Kırım operasyonu sırasında Rusya’nın hava indirme tugaylarının başında idi. İgor Sergun ise 2011 yılından beri Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetler Genelkurmayına bağlı İstihbarat İdaresi Başkanlığını yapmaktaydı.

Birçok uzman ve siyaset bilimcisi, Rusya Devlet Başkanı Vladmir Putin’in, “Kremlin’in istemediği” kişilerin tasfiye edilmesinin yeni aşamasını başlattığı fikrini paylaşmış, Kırım’ın işgal operasyonu ve Donbas’taki operasyonları yöneten biri istihbaratçı iki Rus generalin ölümü de Rusya Devlet Başkanı’nın “temizliği” olarak nitelendirilmişti.