Mattis, ABD Savunma Bakanlığında (Pentagon), gazetecilerle bir araya  geldi ve çeşitli konularda değerlendirmelerde bulundu.

Yemen'de sağlanan ateşkese değinen Mattis, "Son beş gündür cephe  hatları oldukça sakin. Son üç gündür hiçbir çatışma yaşanmadı." dedi.

Mattis, Suudi Arabistan'ın onayıyla bazı yaralı Husi savaşçıların  hastanelere taşınmasına izin verildiğini kaydetti.

Yemen'in bölgede tek sorun olmadığını ayrıca Körfez İşbirliği Konseyi  (KİK) ülkeleri arasındaki anlaşmazlıkların da devam ettiğini belirten Mattis,  Suudi Arabistan'ın öncülüğünde Ortadoğu Güvenlik Ortaklığı'nın kurulmaya  çalışıldığını kaydetti.

Mattis, "Suudi Arabistan şu anda bu çabada kilit ülkelerden biri.  Ortadoğu'da istikrar sağlamak için birlikte çalışmanın yollarını aramak üzere bu  çaba sessizce devam ediyor. Kaşıkçı olayından dolayı bu çaba daha aktif,  kamuoyuna açık bir şekilde ele alınmıyor şu anda." diye konuştu.

Kaşıkçı cinayetine yönelik gerçekleri öğrenmeye çalıştıklarını ifade  eden Mattis, "Başkanların her zaman her konuda lekesiz ortaklarla çalışma  özgürlüğü olamıyor." dedi.

ABD'nin iki prensibi bulunduğunu belirten Mattis, bunlardan birinin  cinayeti işleyenlerden veya cinayetle ilişkili olanlardan hesap sorma, diğerinin  ise stratejik ilişkileri korumak olduğunu dile getirdi.

Mattis, "Dışişleri Bakanlığı Suudi Arabistan'ın (Kaşıkçı konusundaki)  soruşturmasını izleyen kurumdur. Yönetim bu konuda kongreye danışmaya devam  ediyor."  ifadesini kullandı.

"Cinayetin sorumluları konusunda CIA'in mi yoksa Suudi Arabistan  hükümetinin mi açıklamasına inanıyorsunuz?" sorusuna Mattis, "Ne CIA'in ne de  Suudi hükümetinin bunu tam olarak tespit etmiş olduğuna inanmıyorum." yanıtını  verdi.