İspanya'da Katalonya'daki bağımsızlık girişimleri  nedeniyle "devlete karşı ayaklanma" dahil 4 farklı suçla suçlanan 12 Katalan  siyasetçi ve sivil toplum örgütü lideri hakkındaki dava Madrid'deki Yüksek  Mahkeme'de başladı. 

İspanyol basınının "ülke tarihinin en önemli davalarından biri" olarak  nitelediği ayrılıkçı Katalan siyasetçilerin davasını izlemek için ulusal ve  uluslararası 170'ten fazla medya kurumundan yaklaşık 600 gazeteci akredite oldu.

Katalonya özerk yönetiminde Anayasa Mahkemesi tarafından yasa dışı  ilan edilmesine rağmen 1 Ekim 2017'de yapılan bağımsızlık referandumuyla  bağlantılı olarak suçlanan 12 sanıktan 9'u tutuklu yargılanıyor.

Dava için iki hafta önce Katalonya'daki cezaevlerinden Madrid'deki iki  cezaevine nakledilen 9 tutuklu sanık, sabah erken saatlerde jandarmaya ait  minibüslerle Yüksek Mahkeme'ye getirildi. Tutuksuz yargılanan 3 sanık ise  yürüyerek mahkeme salonuna geldi.

Sanıklara, Savcılık, İspanya hükümeti adına dava açma yetkisi olan  Devlet Avukatlığı ve aşırı sağ görüşlü Vox partisi olmak üzere toplam 3 kurumdan  "devlete karşı ayaklanma", "isyana teşvik", "devletin kurumlarına itaatsizlik" ve  "kamu malını kötüye kullanmak" suçlamalarıyla farklı hapis cezaları talep  ediliyor.

Savcılık, tutuklu 9 Katalan siyasetçiyi "devlete karşı ayaklanma" ile  suçlarken, bunlardan eski Katalonya Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras için 25  yıl, eski Katalonya Meclis Başkanı Carme Forcadell, eski Katalonya Meclis Divanı  Üyesi Jordi Sanchez ve bağımsızlık yanlısı Omnium Cultural adlı sivil toplum  örgütünün eski başkanı Jordi Cuixart için 17'şer yıl; 5 eski Katalan bakan için  16'şar yıl ve tutuksuz yargılanan 3 eski Katalan bakan için 7'şer yıl hapis talep  ediliyor.

Aşırı sağcı Vox partisi ise tutuklu yargılanan Katalan siyasetçiler  için 74'er yıl hapis cezası istiyor.

3 ay sürmesi beklenen davada eski İspanya Başbakanı Mariano Rajoy,  eski İspanya Başbakan Yardımcısı Soraya Saenz de Santamaria, eski Maliye Bakanı  Cristobal Montoro, Katalonya Meclis Başkanı Roger Torrent, eski Katalonya Başkanı  Artur Mas, Barselona Belediye Başkanı Ada Colau ve Bask özerk yönetimi başkanı  İnigo Urkullu gibi önemli isimler de şahit olarak dinlenecek.

Diğer yandan bağımsızlık referandumun gerçekleşmesinde en büyük rolü  oynayan eski Katalonya Başkanı Carles Puigdemont ile onun gibi yurt dışına kaçan  eski Katalan bakanlardan Antonio Comin, Lluis Puig, Meritxell Serret ve Calra  Ponsati, Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) partisinin Genel Sekreteri Marta  Rovira ve Halk Birliği Adaylığı (CUP) partisinden eski milletvekili Anna Gabriel  ise bu davada yargılanmayacak.

Almanya mahkemesi, 25 Mart 2018'de Danimarka sınırını geçtikten sonra  Almanya sınırlarında otoyolda gözaltına alınan Carles Puigdemont'un sadece "kamu  mallarını kötüye kullanmak" suçundan yargılanması şartıyla İspanya'ya iade  edilebileceğini açıklamış, İspanya Yüksek Mahkemesi de bunun üzerine Puigdemont  hakkındaki uluslararası arama ve yakalama kararını değiştirip, ulusal sınırları  kapsayacak hale getirmişti.

Protesto için Katalonya parlamentosu kapılarını kapattı,  ayrılıkçılar gösteri yaptı

Öte yandan bağımsızlık yanlısı gruplar, Yüksek Mahkeme'deki davayı  protesto etmek için Katalonya bölgesinde gösteriler düzenlendi.

Barselona'daki bazı çevre yolları trafiğe kapatılırken, gün içerisinde  de öğrenciler ve bağımsızlık yanlısı sivil toplum örgütlerince gösteriler  organize edildiği duyuruldu. Bağımsızlık girişimlerine destek veren CSC sendikası  da, Madrid'deki davayı protesto etmek için Katalonya'da 21 Şubat'ta greve  gidileceğini açıkladı.

Ayrıca Katalonya özerk yönetim parlamentosu da davadan dolayı bugünkü  tüm oturumlarını iptal edip, kapılarını kapattı. Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti  Başkanı Quim Torra, Katalonya Parlamento Başkanı Roger Torrent, ayrılıkçı siyasi  partilerden milletvekilleri, Katalonya Ulusal Asamblesi ile Omnium Cultural adı  bağımsızlık yanlısı sivil toplum örgütlerinin liderleri ve sanık aileleri  sanıklara destek olmak için Yüksek Mahkeme'ye geldi.