İngiliz Sky News televizyonuna açıklamalarda bulunan Robinson,  Assange'ın Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinde zor koşullarda geçirdiği 7 yılın  ABD'ye iade edilme korkusundan kaynaklandığını bildirdi.

Assange'ın bu konudaki korkularının perşembe günü yaşananlarla  kanıtlanmış olduğunu belirten Robinson, müvekkilinin İsveç'te hakkında yürütülen  tecavüz soruşturmasından kaçmadığını kaydetti.

Robinson, "Bunun İsveç adaletiyle yüzleşmekten kaçınmakla ilgisi  yoktu. ABD'nin adaletsizliğinden kaçınmakla ilgiliydi. Assange İsveç'teki  soruşturma konusunda iş birliği yaptı. İsveçli savcılar elçiliğe gelerek  ifadesini aldılar. Sonra da dosyayı kapattılar." ifadelerini kullandı.

Robinson, İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri  Jeremy  Corbyn'in İngiliz hükümetine Assange'ın ABD'ye iade edilmemesi için çağrıda   bulunmasından da memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

70 parlamenterden çağrı

İngiltere'de Avam Kamarası ve Lordlar Kamarası üyesi 70 parlamenter de  Assange'ın ABD'ye değil, talepte bulunması halinde hakkındaki tecavüz iddiaları  nedeniyle İsveç'e iade edilmesi için hükümete çağrıda bulundu.

Corbyn, Twitter hesabından, "Irak ve Afganistan'daki mezalimin  delillerini ortaya çıkardığı için Julian Assange'ın ABD'ye iade edilmek  istenmesine İngiliz hükümeti karşı çıkmalı." açıklamasını yapmıştı.

Corbyn, mesajıyla Wikileaks'in yayımladığı ABD askerlerinin ayrım  gözetmeden Irak'ta 10 sivil ile 2 gazeteciyi öldürdüğünü gösteren videoyu da  paylaşmıştı.

İngiliz mahkemesi daha önce Assange'ın 2010'da iki kadına tecavüzle  suçlandığı İsveç'e iadesine karar vermişti ancak İsveç mahkemesi 2017'de Assange  hakkındaki davaları düşürmüştü. ?

Assange, İngiliz mahkemesinin kararı üzerine Ekvador'un Londra  Büyükelçiliğine sığınmıştı.

İade süreci 2 yılı bulabilir

Wikileaks kurucusu Julian Assange, 2012'den beri kaldığı Ekvador'un  Londra Büyükelçiliğinde 11 Nisan'da gözaltına alınmış, ardından da "kefaletle  serbest bırakılma şartlarını ihlal etme" çerçevesinde tutuklanmıştı. Assange'ın  kefalet koşullarını ihlalden 12 ay kadar ceza alması ihtimali bulunuyor.

Assange'ın 2 Mayıs'ta ABD'nin iade talebi çerçevesinde Londra'da  mahkemeye çıkarılması bekleniyor. Mahkemenin iade talebini kabul etmesi durumunda   Assange'ın davayı üst mahkemeye ve oradan da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine  kadar taşıma imkanı bulunuyor. Uzmanlar Assange'ın iade davasının 2 yıla kadar  uzayabileceğini belirtiyor.

Assange'nin kurduğu Wikileaks, 2010 yılında, ABD'nin Irak ve  Afganistan'da işlediği suçları da delillendiren çok sayıda gizli belgeyi  yayımlamıştı.