SİNGAPUR, dün dünyanın en gerilimli coğrafyalarından biri olan Kore Yarımadası'nda nükleer silahsızlanma ve barış yolunda tarihi bir zirveye sahne oldu. ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un, Sentosa Adası'ndaki Capella Oteli'nde yerel saatle 09.00'da (TSİ 04.00) bir araya geldi. ABD Başkanı'na 38 dakika süren bu görüşmede Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Özel Kalem Müdürü John Kelly ile bir tercüman eşlik etti.

7 DAKİKA ERKEN GELDİ

Kuzey Kore lideri (34), görüşmeye 71 yaşındaki Amerikalı mevkidaşından 7 dakika önce geldi. Kore basını, Kim için bunun bir jest olduğunu bildirdi. Kore kültürüne göre yaşça küçük olan kişi kendisinden büyük biri ile görüşmeye erken gelerek saygısını gösteriyor. Kim, Trump'a İngilizce olarak, “Memnun oldum Sayın Başkan” dedi. Toplantıya doğru geçmek için yürürlerken tercümanın Trump'a Kim'in şu sözlerini çevirdiği duyuldu: “Dünyadaki pek çok insan bunun bir bilim kurgu filmi içindeki bir çeşit fantezi olduğunu düşünüyor.”

TRUMP'TAN DAVET

Trump, zirve sonrası basın toplantısında, “halkı için aydınlık bir geleceğe yönelik ilk cesur adımı atmasından” ötürü Kim'e teşekkür etti. ABD'nin “Kuzey Kore ile yeni bir tarihe, yeni bir sayfaya hazır” olduğunu ifade eden Trump, “Geçmiş, geleceği şekillendirmek zorunda değil” diye konuştu. “Çok yetenekli” olduğunu yinelediği Kim'i Beyaz Saray'a davet ettiğini, onun da bu daveti kabul ettiğini dile getiren Trump, Kuzey Kore liderini “doğru zamanda” ağırlayacağını ve kendisinin de bir gün Pyongyang'a gitmeye açık olduğunu söyledi.

TATBİKATLARA SON

ABD ile Güney Kore'nin ortak tatbikatlara son vereceğini de ifade eden Trump, “yersiz” askeri tatbikatları durdurarak çok yüklü tasarrufta bulunacaklarını kaydetti. Trump, Kim Jong-un'un “başlıca” füze motoru deneme sahasını imha etmeyi kabul ettiğini de açıkladı. ABD Başkanı, Kim ile yüz yüze görüştükten sonra “gerçek bir değişimin aslında mümkün olduğunu” anladığını ifade etti. Görüşmede insan hakları konusunun da çok kısa bile olsa gündeme geldiğini ifade eden Trump, zirveden önce “saygısızca” olacağı için geçen hafta Kuzey Kore'ye yönelik 300 yeni yaptırım planını durdurduğunu açıkladı. Trump, nükleer silahların “artık bir tehdit olmadığından” emin olunduğunda mevcut yaptırımların kaldırılacağını kaydetti.

'KIM İÇİN ZAFER'

Zirvede nükleer silahsızlanma konusunda net ifade olmaması zirvenin verimli olup olmayacağına dair bazı şüphelere yol açtı. Amerikan düşünce kuruluşu “Silahsızlanma Araştırmaları Merkezi”nden Melissa Hanham, daha önce de Kuzey Kore'nin nükleer silahsızlanma vaadinde bulunduğunu ancak 'nükleer silahsızlanmanın ne olduğuna dair' iki taraf arasında uzlaşma olmadığını öne sürdü. Uluslararası Kriz Grubu (ICG) uzmanı Michael Kovrig de, “Bu, Kim Jong-un için büyük zafer. Başka bir şey olmasa da, artık Başkan'la bire bir görüşme itibarı ve propagandasına nükleer caydırıcılıkla beraber sahip” dedi.

TRUMP'TAN, KİM'E: 'BAK ARKADAŞIM… MÜTHİŞ OTELLER KURABİLİRSİNİZ'