Afganistan'ın başkenti Kabil'de, 3 gün sürecek ve barış  için çözüm yollarının görüşüleceği "Barış İstişare Toplantısı" başladı. 

Ülke genelinden 3 bin kişinin katıldığı toplantının açılışında konuşan  Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Taliban ile barış konusunda halkın da  görüşünü almak için bu toplantıyı yaptıklarını söyledi.

Gani, ülkede devam eden savaşın meşruiyetinin olmadığını belirterek,  "Biz Taliban'a, başka ülkelerin esaretinden kurtulması için yardım etmeye  hazırız." dedi.

Geçici değil kalıcı bir barış istediklerini dile getiren Gani, böylece  ülkede yatırım yapılmasını ve Afganistan'ın bu durumdan kurtulmasını  istediklerini vurguladı.

Liderler toplantıyı veto etti

Afganistan'daki siyasi liderlerin çoğu, davet edildikleri halde Barış  İstişare Toplantısı'na katılmadı.

Hazara Lideri Muhammed Muhakkik, yaptığı açıklamada, toplantının  Cumhurbaşkanı Gani'nin seçim kampanyasına dönüştürüldüğü için katılmadığını  duyurdu.

Toplantıya katılmayan Afganistan eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai de  böyle bir toplantının halkın yararına olmadığını ve şu an her şeyden önce barış  görüşmelerinin yapılması gerektiği kaydetti.

Öte yandan Taliban, yazılı açıklama yaparak, halkın bu toplantıya  katılmamasını istedi.

Sıkı güvenlik önlemi alındı

Sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı toplantı 3 gün sürecek.

Kabil'deki Loya Cirga Çadırı'na giden tüm caddeler trafiğe kapatıldı.

Afganistan İçişleri Bakanlığı, toplantıya katılanların güvenliği  için toplantı bitene kadar yük taşıyan araçların Kabil'e girişinin yasaklandığını  açıkladı.

Öte yandan Afganistan hükümetinden yapılan açıklamada, toplantı  nedeniyle başkent Kabil'deki tüm resmi kurumlarının toplantı boyunca tatil  edildiği belirtildi.