ABD, BMGK'ye sunduğu tasarısında, Venezuela'da "seçilmiş tek  demokratik Ulusal Meclis ve Meclis Başkanı Juan Guaido'ya tam destek" istedi ve  ülkede uluslararası gözlemcilerin denetiminde özgür, adil ve güvenilir başkanlık  seçimi yapılması ile uluslararası insani yardım çağrısında bulundu.

Rusya ise kendi karşı tasarısında Venezuela'nın toprak bütünlüğü ve  siyasi bağımsızlığına karşı güç kullanılmaması ve ülkenin iç işlerine  karışılmaması çağrısı yaptı.

Diplomatik kaynaklar, Rusya'nın ABD'nin tasarısını veto etmesini,  Rusya'nın karşı tasarısının ise gereken desteği alamayacağını öngördüklerini  söyledi.

Venezuela krizi

Venezuela'da, çoğunluğu muhalefetin elindeki Ulusal Meclis Başkanı  Juan Guaido, muhaliflerin mitinginde kendini "geçici devlet başkanı" ilan etmiş  ve başta ABD olmak üzere Avustralya, Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay,  Brezilya, Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika ve Guatemala gibi ülkeler tarafından  tanınmıştı.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden Almanya, İngiltere, Fransa, İspanya,  Avusturya, Hollanda, İsveç, Letonya, Danimarka, Çekya ve Portekiz'den sonra,  Avrupa Parlamentosu (AP) aynı yönde adım atmıştı.

Meksika, Türkiye, Rusya, İran, Küba, Çin ve Bolivya ise Venezuela  Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetine desteklerini yinelemiş, Maduro da  gelişmeler üzerine ABD ile diplomatik ve politik ilişkileri kestiğini ancak  ticari ilişkinin süreceğini duyurmuştu.

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela'ya asker göndermeyi "seçeneklerden  biri" olarak gördüğünü söylemişti.