ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Fransız mevkidaşı Jean-Marc Ayrault'la buluşmasından önce yaptığı açıklamada, geçici ateşkes anlaşmasından sonra iplerin tamamen koptuğu Rusya veŞam rejiminin savaş suçu soruşturmasıyla yüzleşmesi gerektiğini söyledi.

Kerry, soruşturma çağrısına önceki geceHalep'te 20 insanın öldüğü ve 100 kişinin yaralandığı Hastane saldırısını gerekçe gösterdi.

Moskova ve Şam'dan neden kadın ve çocukların bulunduğu hastaneyi vurduklarını dünyaya açıklamalarını isteyen Kerry, "Rusya ve Suriye rejimi neden hastanelere, çocuklara ve kadınlara saldırdığını bütün dünyaya anlatmak zorundadır" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı, "Bunlar savaş suçuyla soruşturulmak için yeterli  sebeplerdir.  Bu saldırıları gerçekleştirenler yaptıkları bu hareketlerden dolayı sorumlu  tutulmalıdır." diye konuştu.

İç savaşın beş buçuk yıldır sürdüğü Suriye'de karşı karşıya olan ABD ve Rusya, 12 Eylül'de ilan edilen ateşkesin başarıya ulaşması halinde birlikte operasyon yapacaklarını duyurmuştu. Ancak silahların kısmen sustuğu ülkede ateşkesin çökmesiyle taraflar birbirlerine diğer yüzlerini göstermeye başladı.

Rusya, hafta içinde Suriye'nin liman kenti Tartus'a S-300 füzeleri yerleştirdi ve iki gün içinde füze yüklü üç savaş gemisini Akdeniz'e gönderdi.

Washington kanadı ise, Şam yönetiminin başındaki Beşar Esad'a karşı tek başına harekete geçmeyi ve hava saldırıları düzenlemeyi masaya yatırıyor.