ABD ve Fransa öncülüğündeki uluslararası müdahale ile Kaddafi'nin devrildiği, ardından yeni bir kaos ortamına sürüklenen Libya'da, beklenen gelişmeler yaşanıyor. Merkezi bir hükümetin kurulamadığı ülkede Kaddafi sonrası aşiret-milis gruplar kendi bölgelerinde hakimiyet sahaları ilan ettiler.

Merkezi yönetimle sık sık silahlı çatışmaların yaşandığı süreçte İslami gruplar ön plana çıktı. Geçtiğimiz aylarda silahlı gruplar başbakanı kaçırma noktasına kadar gelince ABD duruma el koydu. Kaddafi döneminde, ona muhalefet eden ve ülkeden kaçarak ABD'ye yerleşen, yıllarca Virginia'da yaşayan Libyalı eski General Halife Haftar, emrindeki birliklerle darbe girişiminde bulundu.

MECLİSE GERİ ADIM ATTIRDI

Darbe yapmadığını, halkın istekleri doğrultusunda hareket ettiğini öne süren Haftar önceki gün Libya parlamentosuna baskın düzenleyerek bazı vekil ve görevlileri kaçırdı. Kaçırdığı vekillerin çoğu ise İslami eğilimli. Halife Haftar meclisin lağvedilmesini ve yeni bir başbakan seçilmesini istedi.

Uzun yıllar ABD himayesinde yaşayan ve CIA'ye çalıştığı konusunda bir çok kesimin hemfikir olduğu, seküler bir hareketi temsil eden Haftar'ın talebi Libya hükümeti tarafından kısmen kabul edildi. Hükümeti dün, Meclis Başkanı Nuri Ebu Sehmeyn'den, meclisin çalışmasını durdurmasını ve başbakanın yeniden seçilmesini talep etti.

DARBEYE DARBE DEMEYEN TAYLAND GENERALİ

ABD'nin Çin'e karşı Asya-Pasifik'teki etki gücünü koruması açısından en önemli stratejik ortaklarından biri olan Tayland'da darbe yaşandı. Yarım asırdan fazla bir süredir ikiye bölünmüş bir toplum görüntüsü veren Tayland'da, demokrasiyi ve parlamenter sistemi savunan, alt ve orta tabakanın temsil ettiği "kırmızı gömlekliler" ile mevcut monarjinin devamından yana statükocu üst tabakayı temsil eden "sarı gömleklilerin" savaşı yaşanıyor. 82 yılda 18 darbe gören ülkede son olarak kırmızı gömleklilerin seçtiği Başbakan Yingluck Shinawatra, görevini kötüye kullandığı iddiasıyla ülkedeki Anayasa Mahkemesi tarafından görevinden alınmıştı.

'ABD YARDIMI KESMESİN'

Başbakan'ın taraftarları sokaklara dökülünce ordu müdahale sinyali verdi. Dün Genelkurmay Başkanı Prayuth Chan-ocha, protesto gösterilerinin ülkeyi istikrarsızlığa sürüklediği ve hükümeti işlevsiz hale getirdiği iddiasıyla sıkı yönetim ilan etti. Açıklamanın ardından Bangkok sokaklarında askerler devriye gezmeye başladı.

Chan-ocha'nın demeçleri Mısır'ın darbeci generali Abdulfettah el-Sisi'nin sözlerini hatırlattı. Chan-ocha "Ülkeye zarar gelmesini engelledik. Bu bir darbe değildir" dedi. Chan-ocha'nın, Sisi stratejisi uygulayarak, aynı zamanda darbenin başarısız olması durumunda ABD yardımlarının kesilmesini engellemeye çalıştığı yorumları yapıldı.