ABD'nin eski Başkan Ronald Reagan'ın Yıldız Savaşları Projesi'ni raftan indirmesi sonrası ABD-Rusya arasındaki rekabet Ay'a taşındı. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Başkanı Jim Bridenstine, Ay'a bir üs kurma planları olduğunu duyurdu

Webtekno'nun haberine göre, Bridenstine, talimatın doğrudan ABD Başkanı Donald Trump tarafından verildiğini ve her iki partinin de bunu desteklediğini söyledi.

RUSYA'NIN İLK ÜSSÜ 2035'TE

Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) çatısı altındaki TsNIIMash Makine İnşa Araştırma Enstitüsü'ne ait bir belgede ise, Rus kozmonotların 2031'de Ay'a ilk kez ayak basacağı belirtildi.

Ay'a götürülmesi planlanan Rus kozmonotlar, Rusya Bilimler Akademisi'nin verdiği görevleri yerine getirecek. Ay'daki ilk Rus üssünün inşasına ise 2034 yılında başlanacak, proje 2035'te devam edecek.

ABD UZAY ORDUSU KURUYOR

ABD Başkanı Trump, geçtiğimiz Haziran ayında ABD Silahlı Kuvvetleri'nin 6. kolu olarak uzay gücü kurulması için talimat verdiğini duyurmuş, "Uzayda Amerikan hakimiyetine sahip olmak zorundayız" diyerek, uzayı fethedilecek yeni sınır ilan etmişti. Trump, Aralık ayında ise Uzay Kuvvetleri Komutanlığı'nın kurulması için gerekli tasarıyı imzalamıştı.

YILDIZ SAVAŞLARI

Eski ABD Başkanı Ronald Reagan, ABD'yi Sovyet füze tehdidine karşı korumak için "Yıldız Savaşları" olarak adlandırılan projeyi hayata geçirmişti. Sovyetlerin uzun menzilli stratejik füzelerini, uzaydan atılacak füzelerle etkisiz hale getirme çalışmalarını içeren bu proje ile Sovyetler'in kıtalararası stratejik füzelerdeki üstünlüğünün kırılması hedefleniyordu.

Kaynak: Yeni Şafak