ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından, KDC'li yetkililere karşı alınan  yaptırım kararlarına ilişkin yazılı açıklamada, ABD'nin ülkedeki güç değişimi  konusunda KDC halkının yanında durduğu belirtilerek, "Seçimler, halkın değişim ve  hesap verilebilir devlet kurumları arzusunu yansıtıyor." ifadesi kullanıldı.

ABD'nin, buna rağmen seçim sürecinin yürütülmesi ve şeffaflığın  sağlanması konusunda kaygılarının olduğu vurgulanan açıklamada, başkanlık  seçimleri sürecinde yolsuzluklara karıştıkları gerekçesiyle birçok yetkiliye  ABD'ye giriş yasağı getirildiğinin altı çizildi.

KDC Seçim Komisyonu ana hedef

Açıklamada, söz konusu yaptırımların, KDC Ulusal Bağımsız Seçim  Komisyonu (CENI) Başkanı Bay Corneille Nangaa ve altındaki birçok ismi hedef  aldığı ifade edildi.

Açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, konuya ilişkin olarak,  bazı askerler, siyasiler ve ailelerinin de "insan hakları ihlali, yolsuzluk ve  demokrasiyi baltalamak" gerekçeleriyle aynı yaptırımlara tabi tutulduğunu ifade  etti.

Pompeo, "Bu bireyler, kendilerini yolsuzlukla zenginleştirdiler.  Barışçıl bir şekilde ifade özgürlüğü haklarını kullanan insanlara şiddetle  karşılık verdiler. Yaptıklarından dolayı cezalandırılmayan bu  bireyler,demokratik ilkeleri ve insan haklarını açık bir şekilde göz ardı  ettiler." değerlendirmesinde bulundu.

KDC Seçim Komisyonu, 31 Aralık'ta düzenlenen Başkanlık seçimini Felix  Tshisekedi'nin oyların yüzde 38,57'sini alarak kazandığını açıklamıştı.

Seçimlerde yarışan muhalif Martin Fayulu'nun ise seçim sonuçlarına  "hile yapıldığı" gerekçesiyle itiraz etmiş, Afrika Birliği İnsan Hakları  Mahkemesine başvurmuştu.