Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında yürütülen vize  serbestisine ilişkin kalan kriterlerden Europol ile iş birliği anlaşmasına dair  ilk görüşme Brüksel'de yapıldı. 

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, vize serbestisi için  kalan kriterlerden olan Europol ile iş birliği anlaşmasına yönelik ilk görüşme  içişleri ve adalet bakanlıkları ile emniyet genel müdürlüğü yetkililerinin de  katılımıyla bugün Brüksel'de gerçekleştirildi.

Kaynaklar, Türkiye ile AB arasındaki en üst düzey karar alma organı  olan ve bakanlar düzeyinde toplanan Ortaklık Konseyi Toplantısı'nın 2019'un ilk  yarısında yapılmasının planlandığını belirterek, Brüksel'in de bu konuda istekli  olduğunu ifade etti.

Avrupa Parlamentosu (AP) taslak raporunun mevcut haliyle kabul  edilemez olduğunu kaydeden kaynaklar, bu şekliyle raporun ne AB'nin ne de  Türkiye'nin çıkarına olduğunu savundu.

'7 kriteri paket olarak görüyoruz'

"Vize serbestisi için 72 kriterden kalan 7 kriteri bir paket olarak görüyoruz." diyen kaynaklar, bu kriterlerin hepsinin bir arada çıkabileceğini  ifade etti.

Kaynaklar, Türkiye'ye vadedilen Suriyeli göçmenlere ilişkin ikinci 3  milyar avroluk paketin özellikle mültecilerin eğitimi, meslek edinmesi ve Türkçe  öğrenmesi gibi entegrasyon konularına harcanacağını sözlerine ekledi.

Suriyeli mülteciler için "ucuz kredi" formülü gündemde

Göçmenlere yönelik AB hibelerine yönelik masada bir başka plan daha  bulunduğuna değinen kaynaklar, bunun Avrupa Yatırım Bankası ve Dünya Bankası gibi  kurumlardan "ucuz kredi" sağlanması şeklinde olabileceğini kaydetti.

Bugün AB'nin Türkiye'deki Suriyelilere sağlamayı taahhüt ettiği ikinci  3 milyar avroluk mali yardıma yönelik Türkiye'deki Mülteciler için Mali Yardım  Programının (FRIT)  Komite Toplantısı'nın da yapıldığını belirten kaynaklar,  burada, ilk 3 milyar avroluk kısımdan edinilen tecrübeler çerçevesinde ikinci 3  milyar avroluk kısmın ne şekilde daha hızlı kullanılabileceğinin görüşüleceğini  sözlerine ekledi.