Denizli'de bir grup görme engelli öğrenci tarafından kurulan tiyatro grubu, sahnede sergilediği oyunlarla dikkat çekiyor.

Göremeyip, görmek istediklerini sahneye yansıtan oyuncuların ortak fikri ''sahnenin karanlık dünyalarının aydınlık yüzü olduğu.''

Denizli Belediyesince 27'ncisi düzenlenen Uluslararası Amatör Tiyatro Festivali'ne katılan 20 tiyatro grubu arasında yer alan Denizli Görme Engelliler İlköğretim Okulu, ''Tek Dişi Kalmış Teknoloji'' adlı oyunuyla izleyenlere parmak ısırtıyor.

Görme Engelliler İlköğretim Okulu'nun Türkçe Öğretmeni Zerrin Bozcayoca'nın yönettiği tiyatro oyununa 4 ayda hazırlanan 8 görme engelli öğrenci, oyunu başarıyla sahneliyorlar.

Kendisi de görme engelli olan Türkçe Öğretmeni Bozcayoca AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerinin hissettiklerini sahneye yansıttığını söyledi.

''Tek Dişi Kalmış Teknoloji' adlı komedi türünde oyun hazırladıklarını ifade eden Bozcayoca, ''Biz yaşamın her alanında engelleri aşmaya çalışıyoruz. Tiyatroda kılavuzumuz bu zaten. Engelliyiz ama tiyatroda biz de varız demek için buralardayız. Engelli olmanın hiçbir yerde, hiçbir koşulda engel yaratmayacağına inanıyoruz. Engelli olmak bizim için bir engel değil'' dedi.

Gruptaki öğrencilerin hissettiklerini sahneye aktarabilmenin mutluluğunu yaşadığını dile getiren Bozcayoca, ''Görmeyen gözler sahneye çıkınca görür hale geliyor. O karanlık dünyalar tiyatroyla aydınlığa kavuşuyor. Her bir oyuncumuz, öğrencimiz sahnede parlayan bir yıldız haline geliyor'' diye konuştu.

Bozcayoca, 8 öğrenciyle sahneledikleri oyuna haftada 2-3 gün çalışarak hazırlandıklarını belirterek, ''Öğrenciler ezber çalıştı. Sonra sahne üzerinde çalıştılar. Tonlama, vurgulama çalıştılar. Görme engelli oldukları için çocuklara sahneyi tanıttık, nerede neyin olduğunu. İçlerinde az görenler de var, hiç görmeyenler de. Güzel bir şekilde bitirdik'' dedi.

Tiyatro oyununda yer alan öğrencilerden Asiye Kaplan, ''Bence çok güzeldi. Birazcık heyecanlandım tabii ama yine de fark ettirmemeye çalıştım'' diye konuştu.

Görme engelli öğrenciler, Abdullah Özel'in yazdığı ''Tek Dişi Kalmış Teknoloji'' oyununda teknoloji bağımlılığını eleştirel bir dille anlatıyor.

Denizli Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Hüdaverdi Otaklı da, Uluslararası Amatör Tiyatro Festivali'nde görme engelli çocuklar tarafından sergilenen oyunun izleyenleri büyülediğine dikkati çekerek, ''Görme engelli çocuklarımız gerçekten bu oyunla bize farklı bir renk kattılar. Engellerine rağmen bize çok güzel mesajlar verdiler. Ben gerçekten görme engelli çocuklardan böyle bir performans beklemiyordum. Ben de şaşırdım'' dedi.

Denizli İl Milli Eğitim Şube Müdürü Hüseyin Başgün ise engelli okullarının öğrencilerinin de hayatta engel tanımadıklarına işaret ederek, ''Özel çocuklarımızın özel oyunu hakikaten anlamlı'' diye konuştu.