Didim ve Akbük Belediyesi, Akbük Kültür ve Çevre Derneği (AKÇED), Didim Kent Konseyi ve Didim D-Marin"in ortaklaşa gerçekleştirdiği etkinliğe İlçe Kaymakamı Ali Katırcı, Belediye Başkanı Mümin Kamacı, Didim Kent Konseyi Başkanı Osman Ayyıldız, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ertuğrul Öksüz, AKÇED üyeleri, Didim Kent Karıncaları ve ilköğretim öğrencileri ile bazı vatandaşlar katıldı.
Sabah saatlerinde başlayan etkinlikte hava şartlarını olumsuz ve denizinde dalgalı olması nedeniyle sahil kesiminde pek yapılamazken, gezi teknelerinin bağlandığı sahil bandında dalgıçlar dalarak deniz temizliği yaptılar. Yaklaşık yarım saat süren dalma işleminin ardından denizden bira şişesi, pet şişler, olta ve misinalar, araba lastiği, demir parçaları gibi evsel ve kentsel atıklar çıkartıldı.
Etkinlikte konuşan Kaymakam Katırcı, düzenlenen bu etkinliğin geleneksel hale dönüştüğüne işaret ederek, “Denizlerin temiz kalması anlamında bu çalışmayı önemsiyoruz. Türkiye"nin birçok yerinde bu çalışma yapılıyor. Bu çalışmada insanlarımızın ihmalkârlıklarını görüyoruz. Yapılan çalışmanın ardından görüyorsunuz denizden evsel ve kentsel atıklar çıkarılıyor. Bunu yapan kişiler artık bu tutumdan vazgeçmeli. Toplumsal olarak denizlerimize karşı duyarlı olmalı ve bunu yapanları da uyarmalıyız. Denizlerimizi kirletmemeyi öğrenmeliyiz. Böyle çalışmaların olmamasını temenni ederdik ama maalesef denizlerimiz kirletiliyor, bu anlamda herkese görevler düşüyor. Etkinliği yapan kuruşlara teşekkür ediyorum” dedi.
Başkan Kamacı da, Didim ekonomisinin yüzde 80"inin turizme bağlı olduğu ve turizminde denizden geçtiğinin altını çizerek, “İnsanlar Didim"e denizi ve kumu için geliyor ama maalesef bizler ekmek yediğimiz yeri kirletiyoruz. Burada deniz kirlenirse insanlar gelmez, denize girmez, tekneyle geziye çıkmaz ama görüyorsunuz denizden nasıl maddeler çıkıyor. Bu konuda herkesin üzerine düşen görevler var ve bu konuda duyarlı olmak zorundalar. Kek denizlerimiz temiz olsa da her yıl bu etkinlikler düzenlenmese ama maalesef bunlar oluyor. Ümit ediyoruz ki bu çalışmanın ardından insanlarımız bu konuda duyarlı olur vebasından takip ederek durumun vahametini anlarla ve kendilerince tedbir alırlar. Biz üzerimize düşeni yapıyoruz ve yapmaya da hazırız” diye konuştu.
Dalgıçların denizde yaptığı temizlik çalışmasının ardından toplanan atıklar sahilde öğrencilere ve gelen davetlilere gösterildi.