Efeler de  faaliyet gösteren bir özel okul ile birlikte Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nin Dünya Süt Günü dolayısıyla düzenlediği programda sütün önemi anlatılarak ‘Süt nedir, nasıl elde edilir, niçin süt içmeliyiz?’ konularında sunumlar yapılarak öğrenciler bilgilendirildi.

Dünya Süt Günü’nün vurgulandığı programa; Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakacan, Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) Başkanı Mehmet Sedat Güngör, Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, TARİŞ S.S. 46 No’lu Aydın Pamuk Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Nizamettin Başaran ve yönetim kurulu üyeleri, okul müdürü, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

“DAHA FAZLA SÜT TÜKETMELİYİZ”
Günün anlam ve önemine dair ilk olarak kürsüye gelen ve insanın tüm yaşamında sütün önemli yere sahip olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan ADSYB Başkanı Mehmet Sedat Güngör, “Sadece bebeklikte değil insan yaşamının her evresinde tüketilmesi gereken bir besindir. Araştırmalar gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında ülkemizdeki süt tüketiminin düşük olduğunu göstermektedir. Ülkemizin en önemli hayvansal protein kaynaklarından olan sütün üretiminin ve tüketimin arttırılması gerekmektedir. Son yıllarda yapılan ıslah çalışmaları ve verilen destelemelerin etkisiyle yıllık süt üretimimiz 18 milyon tona çıkmıştır. İlimizde de son 10 yılda günlük 400 bin tonlardan bin 200 tona kadar artmıştır. Bizler yetiştiriciler olarak süt üretimini arttırıyoruz. Ancak daha fazla süt tüketmeliyiz. Hem sağlık hem de ülke ekonomisine katkı amacıyla süt içmemiz ve içirmemiz gerekir. Umarız gelecek yıllarda süt içme alışkanlığımızın artmasıyla daha sağlıklı nesillere kavuşuruz” dedi.

“EN ÖNEMLİ BESİN GRUPLARINDAN BİRİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİDİR”
Süt tüketen kişilerin daha sağlıklı olduklarını kaydeden Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal da, “Enerji ve besin öğeleri ihtiyaçlarının karşılanmasında en önemli besin gruplarından biri süt ve süt ürünleridir. Süt ve süt ürünlerinin yeterli miktarlarda tüketimi özellikle büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu okul çağı çocukları başta olmak üzere her yaş grubu için büyük önem taşımaktadır. Ancak yapılan araştırmalar ülkemizde bu besin grubunun tüketim düzeyinin önerilen miktarların çok altında olduğunu göstermektedir. Beslenmemizde sütün oldukça önemli bir yeri vardır. İnsan yaşamının her evresinde gerekli olan süt, C vitamini ve demir dışında pek çok besin öğesi bakımından iyi bir kaynaktır. Özellikle çocukluk, hamilelik, emziklilik ve yaşlılık dönemlerinde miktarlarda süt tüketimi son derece önemlidir. Organizmanın gelişimi açısından süt gerekli olan A, B, D, E, B2 gibi vitaminleri içerisinde barındırır. Bu nedenle, büyüme çağındaki çocuk ve gençlerin günde en az 500 ml. süt tüketmesi gerekmektedir” diye konuştu.

“SAĞLIKLI VE BAŞARILI NESİLLER İÇİN SÜTÜ FAZLA TÜKETMELİYİZ”
Sütün önemine dikkat çekerek bir konuşma yapan Efeler Belediye Başkanı mesut Özakcan ise, “Sağlıklı gelişmek küçüklükten itibaren başlar. Herkesin bildiği gibi en önemli protein kaynakları arasında et, süt, yumurta gibi ürünler yer alır. Ama bunlar arasında en önemli yeri olan da süttür. Nasıl bir bebek için anne sütün önemli olduğunu biliyorsak bir ömür boyu insan sağlığı için sütün önemini bilmeliyiz. Tarım ülkesi olmamıza rağmen gelişmiş ülkelere göre 9-10 kat az süt tüketiyoruz. Çocuklarımız ve geleceğimiz için süt tüketimine ihtiyacımız var. Sağlıklı ve başarılı nesiller için sütü fazla tüketmeliyiz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından öğrencilerin Dünya Süt Günü konulu şiir, şarkılar ve gösterileri yer aldı. Daha sonra ‘Dünya Süt Günü’ ve ‘Sizin İçin Üretiyoruz’ temalı resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere protokol üyeleri tarafından ödülleri verilirken yapılan resimler protokol üyeleri tarafından tek tek gezilerek yerinde incelendi.

aydin’da-dunya-sut-gununde-cocuklara-sutun-onemi-anlatildi.jpg

aydin’da-dunya-sut-gununde-cocuklara-sutun-onemi-anlatildi2.jpg

aydin’da-dunya-sut-gununde-cocuklara-sutun-onemi-anlatildi3.jpg