İl Özel İdaresi Meclis Salonu'nda gerçekleşen törene Aydın Valisi Mustafa Malay, DSİ 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap, Aydın İl Jandarma Alay Komutanı Albay Mehmet Tire, İl Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur, davetli ve öğrenciler katıldı.
Açılışta konuşan DSİ 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap, sosyal ve ekonomik faaliyetlerin sürmesi büyük ölçüde temiz ve yeterli suya ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Su kaynaklarının geliştirilmesinin ekonomik üretkenlik ve sosyal refaha doğrudan katkı yapmakta olduğuna işaret eden İndap; nüfus ve ekonomik faaliyetlerin artmasıyla birçok ülkenin hızla su sıkıntısı çeker duruma geldiğinin altını çizdi. Su kaynaklarının tasarrufu için yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası her düzeyde çalışmalar yapılması gerektiğini belirten İndap, “Su insan için çok önemli. Ama öte yandan da dünya nüfusunun artması, küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklikleri, suyun yeryüzündeki dağılımı ve kullanım şekli, su ile ilgili ciddi sorunların ortaya çıkmasına yol açmakta. Dünyadaki tatlı suyun yüzde 80'i buzul olarak kutuplarda. Dünyadaki nehirlerin yaklaşık bir çoğu bir kaç komşu ülke tarafından paylaşılmakta ve bu da çeşitli sorunlara neden olmakta. Yaklaşık 1,1 milyar insan temiz içme veya kullanım suyundan yoksun. Her yıl yaklaşık 5 milyon insan temiz su ile ilgili hastalıklardan dolayı ölmekte. 2025 yılında dünya nüfusunun üçte biri şiddetli derecede su sıkıntısı çekeceği tahmin ediliyor. Ülkemizdeki 3 bin 200 belediyenin yaklaşık 50 adedi kanalizasyon sularını arıtmakta. Yani nüfusumuzun yaklaşık 50 milyonuna ait kanalizasyon suları doğrudan su kaynaklarına akıyor. Ülkemizde tüm bu yaşanan gelişmelerle ilgili tedbir ve önlemler DSİ tarafından alınıyor” dedi.
Suyun ne kadar önemli olduğunu 7-70'e tüm kesimlerin bilincinde olduğunun altını çizen Vali Mustafa Malay da, suyun insan yaşamı için en az hava kazar önemli olduğunu kaydetti. Su olmadan yaşanamayacağını ve bu nedenle herkesin bilinçli olarak su kullanmak ve tüketmek zorunda olduğunun altını çizen Malay, “Bu kadar önemli olan suyun iyi tanınması ve israf edilmemesi lazım. Su kaynakları sınırlı ancak, nüfus hızla artıyor. Dünyanın yüzde 75'i suyla kaplı. Ancak bu suyun sadece yüzde 1'i insanlar kullanabiliyor. Yüzde 1,5'u da tarımsal sulamalarda değerlendiriliyor. Bu kadar kısıtlı bir kaynağın israf edilmemesi lazım. Ama biz hale israf etmeye devam ediyoruz. Bunları önleyeceğiz. İsrafla mücadele etmek için belediyelerin öncelikle alt yapı çalışmalarına önem vermesi lazım. Kaçakların önlenmesi için, şebekeler yenilenmeli. Yağan yağmur sularının doğrudan denizlere akıp gitmesini engellemeliyiz. Denize akan suyun bize hiçbir faydası yok. Bu konuda DSİ gerekli çalışmaları yapıyor. Baraj, gölet ve setler yapılıyor ve yapılmaya devam etmeli. Bunlar yapılmadığı takdirde susuzlukla karşı karşıya kalırız. Bununla birlikte sı kaynaklarımızdaki kirlenmeyi önlemeliyiz. Sanayi tesislerinin ve evsel atık suların temizliği yapılmıyor. Kirli su faydadan çok zarar getiriyor. Bakın Büyük Menderes Nehri'ni temizlemek için ne kadar büyük yatırımlar yapıyoruz. Ama önemli olan baştan kirletmemek. Çocuklarımızı bu konuda bilinçlendirmeliyiz. Suyun değerini iyi bilginler ki gelecekte su sıkıntısı yaşanmasın” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından katılımcılara DSİ 21. Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan sinevizyon gösterisi izletildi. Daha sı-sonra; DSİ Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Su, Hayat Bilgisi ve Halk Sağlığı” konularındaki resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere Vali Malay ve protokol üyeleri tarafından ödülleri verildi.