EKODOSD üyelerinin yanı sıra, çok sayıda Kuşadalı doğa severin de katıldığı Dünya Su Günü kutlaması etkinliği, Yatağan"a bağlı Yeşilköy"den başladı. Stratonikea antik kentinde devam eden, Pınarbaşı"nda son buldu.
EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, gerek insan, gerek hayvan, gerekse yaşayan tüm bitkiler için en önemli doğal kaynak olan suya dikkat çekmek için, Dünya Su Günü"nde sulak alanların bol olduğu bir bölgeye yürüyüş düzenlediklerini söyledi. Yatağan"a bağlı Yeşilköy"den başlayan etkinlik boyunca katılımcıları suyla bütünleştirdiklerini belirten Sürücü, “Yıllardır akmayan çaylar ve derelerden, bu yıl yağan yoğun yağmurlardan sonra suların coşkuyla aktığını görünce paçaları sıvadık. Suya hasret kalanlar ise, paçaları sıvamadan geçtiler. Nehirlerin ekosistem için önemlerini, su akmadığında burada meydana gelen değişimleri anlattık. Gürül gürül akan sesini yıllardır duymadığımız suyun, içimizde yarattığı heyecan ve coşku tüm stresimizi aldı. Eğer suyu iyi kullanamazsak, akılcı uygulamalarla iyi yönetemezsek, gelecek nesilleri çok zor günler bekleyeceğini söyledik” dedi.
Son yıllardaki kuraklık nedeniyle yeraltı suyunun havzaları besleyememekte olduğuna değ.nen Sürücü, “Su kaynağı daha derinlere çekilmekte, işletme maliyeti yükselmekte, kentliye kalitesi tuzlanarak bozulan su verilerek kent ekonomisi ve sağlığı sıkıntıya sokulmakta; derinlere kaçan sulardan artık faydalanamayan doğal ve kültürel bitki örtüsü kurumaya ve toprak çıplaklaşarak çölleşmeye dönüşmektedir. Kuruyan yeraltı suyu yerine infiltrasyonla tuzlu deniz suyu karalara tırmanarak uzun vadede çölleşme tehdidi yaratmaktadır. Bu nedenle suya artık herkesin doğru bakması gerektiğini söyledik. Suyun az olduğu yerlerde fazla su isteyen ürünlerin yetiştirilmemesini, vahşi sulamadan vazgeçilip damla sulamaya teşvik edilmesini, kentlerin şebeke sistemlerindeki kaçakların giderilmesini, kullanıcıların mutlaka bilinen gerekli tasarrufları yapmalarını, suyun iyi yönetilmesini istedik” diye konuştu.