Dün yaşanan ikinci satış dalgasından sonra bu sabah toparlayan piyasalar, Fransız bankalarına yönelik spekülasyonun yeniden alevlenmesiyle önce çok sert düştü, sonra toparladı.

Reuters'ın, finans sektöründen yetkililere dayandırarak verdiği habere göre, Asyalı büyük bir banka, Fransız bankaların borçlu durumdaki euro bölgesi ülkelerindeki pozisyonlarından dolayı bu kurumlara kredi hattını kesti. Aynı habere göre Asya'daki beş diğer banka da Fransız bankalarıyla yaptıkları ticareti ve işbirliğini gözden geçirme kararı aldı.

BORSA DİPTEN DÖNDÜ

İMKB 100 Endeksi ikinci seansın açılışıyla birlikte 2 bin 700 puan düşerek yüzde 3 aşağı geldi. Bir süre bu seviyelerde oyalanan borsa, daha sonra kademe kademe yükselerek tekrar başlangıç seviyelerine ulaştı.

Borsa saat 16.30 itibariyle yüzde 0.7 artışla 50 bin 647 puana ulaştı.

Piyasalarda yaşanan dalgalanma kur tarafında hızlı hareketleri beraberinde getirdi. Sabah saatlerinde 1.75 TL'yi gören dolar/TL havanın bozulmasıyla 1.80'e çıkarak Mart 2009'dan beri en yüksek seviyesine çıktı. Dolar sonrasında 1.78-1.79 TL bandında dengelendi.

AVRUPA DA BİR ANDA DÜŞMEYE BAŞLADI

İlk seans artıda seyreden Avrupa borsaları da ikinci yarı başlangıcında hızlı şekilde eksiye geldi. Frankfurt'ta DAX Endeksi yüzde 1 seviyelerinde yüksek seyrederken bir anda yüzde 1.5'e yaklaşan değer kayıpları ile karşılaştı. Benzer şekilde İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0.34, Fransa'da CAC 40 da yüzde 2.4 değer yitirdi.

Ancak sonrasında Avrupa borsaları da kayıplarını telafi etti ve yüzde 1'e varan oranlarda yükseldi.

BANKALAR YORUM YAPMADI

Fransız banka BNP Paribas’ın sözcüsü Reuters’a yaptığı açıklamada, “Biz hiçbir zaman dedikodulara yönelik açıklamalar yapmayız” derken, Societe General bankası yetkilileri de dedikodulara yönelik açıklama yapmaktan kaçındı. Credit Agricole sözcüsü de yorum yapmayacaklarını açıkladı.

ÇİN BANKASI MI?

Söz konusu Asyalı bankanın Singapur merkezli bir Çin bankası olduğuna dikkat çeken İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdür Yardımcısı Şant Manukyan, Pekin'in Avrupa'dan desteğini çekmesini işleri çok daha zorlaştıracağının altını çizdi.

Manukyan şöyle konuştu, "Hem ülke hem de ülkedeki bankacılık sistemine yönelik korkular var. Fransa'da bütçe açığının yüzde 7'lerde olması, 2004'ten beri ticaret açığı verilmesi ve borçlanma temposu açısından İtalya ve İspanya'ya kıyasla daha hızlı olması nedeniyle ülkenin AAA olan kredi notunun düşürülmesi baskısı yapılıyor.

Bugün gelen haberin Singapur merkezli bir Çin bankasının attığı adım olarak ifade ediliyor. Çin, tahvil alarak şimdiye kadar Avrupa'ya destek veriyordu. Eğer, Çin geri adım atarsa riskler daha da büyür korkusu yayılıyor" dedi.

DESTEK GELDİ

Fransız bankalarına destek ise ülkenin Merkez Bankası Başkanı Christian Noyer'den geldi.

Noyer yaptığı açıklamada, Fransız bankalarıyla ilgili iddiaları “temelsiz söylentiler” olarak değerlendirerek, "Borsalardaki son gelişmelerden Fransız bankalarının finansal sağlamlığı etkilenmedi, bankalar krizin başından bu yana dayanıklılık kapasitelerini ispatladılar" dedi.

“Fransız bankalarının ilk yarı karları zor ekonomik koşullarda sağlamlılığını kanıtladı” diyen Noyer, bankaların sağlıklı sermaye desteğine sahip olduğunu belirtti. Noyer'in açıklamasının ardından borsalar kayıplarının bir kısmını geri aldı.

Piyasa dün de söylentisi yayılan Fransa'nın AAA olan notunun düşürüleceği dedikodularıyla bir anda terse dönmüştü. Kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen açıklamalarda ise bu söylentinin asılsız olduğu duyurulmuştu.