Resmi verilere göre virüs 160 ülkeye yayılırken, dünya genelinde salgından ölenlerin sayısı 700"e ulaştı. 263 ölümle hastalıktan en çok etkilenen ülke olan ABD, 195 milyon doz H1N1 aşısı aldı

Birkaç ayda küresel çapta yüzlerce kişinin ölümüne, onbinlerce kişinin hastalanmasına, yüz milyonlarca dolar ekonomik zarara neden olan Domuz Gribi"ne karşı dünyanın birçok ülkesinde olağanüstü önlemler alınırken, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkan Yardımcısı Keiji Fukuda, A/H1N1 virüsünün neden olduğu salgının henüz ilk safhada olduğunu açıkladı.
Sonbahar gelmeden önce aşı üretimini hızlandırmanın yollarını aradıklarını belirten Fukuda, aşının güvenilirliği konusunda asla ödün vermeyeceklerini vurguladı. WHO sözcüsü Gregory Hartl de bir basın toplantısı düzenleyerek, virüsün yakında dünyanın her köşesine yayılacağı uyarısında bulundu. Hartl, virüsün örgüte üye 193 ülkeden 160"ına yayıldığı göz önünde bulundurulduğunda, bütün dünyanın risk altında olduğunun söylenebileceğini belirtti. Salgın nisan ayında Meksika"da patlamıştı.

En çok etkilenen ABD oldu
Resmi verilere göre dünya genelinde salgından ölenlerin sayısı ise 700"e ulaştı. Hastalıktan en kötü etkilenen ülke, ölümle sonuçlanan 263 vaka ile ABD oldu. İkinci sıraya ise, bugüne kadar domuz gribine bağlı 165 ölüm bildiren Arjantin yerleşti. Salgının çıkış noktası olan Meksika 128 ölümle üçüncü sırada yer aldı.
Bilim insanlarının en büyük endişesi ise virüsün mutasyon geçirip milyonlarca kişinin ölümüne neden olan 1918"deki İspanyol ve 1958"deki Asya gribi salgınlarından çok daha ölümcül bir hal alması.
ABD hükümeti sonbaharda gerçekleşmesi muhtemel bir aşı kampanyası için 195 milyon doz H1N1 aşısı satın aldı ve ihtiyaç duyulan aşı miktarını esnetmeye yarayan bir bileşikten 120 milyon doz sipariş etti. 14 bini aşkın vaka ve 38 ölüm ile Asya-Pasifik bölgesinin en endişe verici rakamlarına sahip olan Avustralya ise aşıyı gönüllü insanlar üzerinde denemeye başladı. Avustralya daha önceden 21 milyon doz H1N1 aşısı sipariş etmişti.

Çin aşı denemeye başladı
İki aydır domuz gribi aşısı üzerinde çalışan Çin de aşıyı ülkenin doğusunda yer alan Taizhou şehrinde yaşayan 2 binden fazla gönüllü üzerinde denemeye koyuldu. Denemelerden olumlu sonuç alındığı takdirde, aşı üzerinde çalışan Hualan Biological Engineering Inc. firmasının günde 600 bin doz üretebileceği belirtiliyor.

Yunanistan "acil hat" kurdu
Sonbaharda salgının kontrolden çıkması ihtimaline karşı tedbir planları yapan Yunan hükümeti, olası bir acil durum halinde büyük stadyumları toplu aşılama kampanyaları için kullanacak. Sipariş edilen milyonlarca doz aşı ise askerler tarafından korunacak.
İngiltere ise telefon ve internet aracılığıyla ulaşılabilen özel bir “domuz gribi acil” hattı kurarak hastalığa yakalandığını düşünen vatandaşlarına hizmet vermeye başladı.

Hac ve ayin önlemi
Avrupa"nın salgından en kötü etkilenen ülkesi olan İngiltere"de bulunan kiliseler, pazar ayinlerine katılan halkın sağlığını korumak için çeşitli tedbirler aldı. Buna göre ayin sırasında aynı kadehten şarap yudumlanmayacak, parmaklar kutsal suya daldırılarak haç çıkarılmayacak ve mümkün olduğunca el sıkışılmayacak.
Kosta Rika"da 227 yıldır yapılan Roma Katolik haccı da salgın nedeniyle iptal edildi.
Arap ülkelerinin sağlık bakanları ise domuz gribi nedeniyle hac ziyaretine kısıtlamalar getirilmesi konusunda fikir birliğine vardılar. Buna göre yaşı 65"ten büyük, 12"den küçük olanlar ve kronik hastalıkları bulunanlar hac ziyaretinden muaf tutulacak.