YouTube"da bir haftada 40 milyondan fazla izleyici çekti. Medya, "Kıllı Melek"le röportaj için kuyruğa girdi. Asıl voleyi ise Boyle"un yayın hakkını elinde tutan program yapımcısı Simon Cowell vurdu.

İNGİLTERE"nin Popstar versiyonu olan ve ITV kanalından yayınlanan "Britain"s Got Talent" yarışması, uluslararası bir yıldız yarattı. Ocak ayın çekilen ve geçen cumartesi günü yayınlanan birinci tur bölümüne, İskoçyalı Susan Boyle damgasını vurdu.

Yarışmanın jüri üyeleri olan Simon Cowell, Piers Morgan ve Amanda Holden, 47 yaşındaki bu "şişman ve bakımsız" yıldız adayıyla önce dalga geçti. Fakat işsiz ve kısmen engelli bir kadın olan Boyle, "Sefiller" müzikalinden "I Dreamed a Dream" (Bir Hayal Kurdum) şarkısını öyle bir söyledi ki, aynı jüri üyeleri özür dileyip Boyle"a tam puan vermek zorunda kaldılar.

40 milyon kişi izledi

Herkesi mest eden performans, Boyle"u dünya çapında şöhrete kavuşturdu. Hollywood yıldızları Demi Moore ve Ashton Kutcher gibi ünlüler bile gözyaşlarını tutamadılar. Boyle"un daha önce ismini bile duymadığı video paylaşım sitesi Youtube çalkalandı. Videoyu sitede 40 milyon kişi izleyince, uluslararası basın da harekete geçti. Hayatı boyunca yaşadığı tüm güçlüklere rağmen direnip sonunda hayallerini gerçekleştiren Boyle, ekonomik krize rağmen "Amerikan rüyası" peşinde koşan ABD halkına özellikle cazip geldi. Birkaç günde 60"dan fazla röportaj veren Boyle"un ABD medyasında yer alan mesajları çarpıcıydı. CNN"e verdiği röportajda, gelecek çekimlerde de "olduğu gibi görüneceğini" söyleyip, "Neden değişeyim ki" diye sordu. Washington Post Gazetesi"ne ise şunu söyledi: "Modern toplum, insanları görünüşlerine göre yargılamakta çok aceleci. Bu konuda yapabileceğiniz çok şey yok. İnsanlar böyle düşünüyorlar, böyleler. Belki bu onlara bir ders verir, örnek olur."

Kadın düşmanlığının kanıtı

Medyanın "Kıllı Melek" lakabını taktığı Boyle"un yarattığı sansasyon tartışmaya neden oluyor. Feministlerden de eleştiri geliyor. The Guardian"da yayınlanan bir analize göre, Boyle fiziği yüzünden aşağılandı. Oysa yine alay konusu olabilecek bir fiziğe ve harika bir sese sahip olan Paul Potts, geçen yılki yarışmayı kazanırken, böyle aşağılamalarla karşılaşmamıştı.

"Beni kimse öpmedi"

Doğumda oksijensiz kaldı İskoçya"da, 1961 yılında doğan Susan Boyle, dokuz kardeşin en küçüğü. Doğum sırasında yeterince oksijen alamadığı için öğrenme güçlüğü çeken Boyle, okul hayatında arkadaşlarının alaylarına maruz kaldı. Yerel kilisesinde ilahi söylüyor, ünlü bir şarkıcı olmak istiyordu. Hasta annesine bakmak için bu hayalinden vazgeçti.

Annesine baktı Boyle"un annesi iki yıl önce, 91 yaşında öldü. Blackburn"deki evinde, 10 yaşındaki kedisi "Pebbles" ile yalnız kalan Boyle, annesinin vasiyetiyle şarkıcı olma macerasına yeniden başladı.

Beni kimse öpmedi Hiç evlenmeyen Boyle"un "Bugüne kadar kimse beni öpmedi" sözleri de dokunaklıydı. Boyle, daha sonra bunun bir şaka olduğunu açıkladı.

Hayranları sırada Boyle yüzlerce hayran mektubu aldığını ve artık yalnız olmadığını söylüyor. Ama asıl kazanan, yarışmanın da yapımcısı olan müzik prodüktörü Simon Cowell. Cowell, ABD"de yayınlayacakları albümün satış rekoru kıracağından emin.

Hürriyet