İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, dolardaki yükseliş sonrası Merkez Bankası'nın son müdahalesine övgüler yağdırdı. Bütün dünyanın Türkiye'yi para politakası konusunda alkışladığını savunan Özince, IMF toplantıları sırasında Merkez Bankası başkanının yaptığı açıklamaların kendisini gururlandırdığını söyledi.

Özince, Yaşar Üniversitesinde düzenlenen ''Uluslararası İşletme, Yönetim ve Ekonomi Konferansı''nın ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.
Dolardaki yükselişi nasıl değerlendirmek gerektiğine ilişkin soru üzerine Özince, en önemli noktanın ''ABD'nin tekrar 'rezerv' para hüviyetini güçlü bir şekilde ayağa kaldırmaya çalışması'' olduğunu vurgulayarak, altın ve diğer emtialar gündemdeyken, yeniden ABD Doları'na, özellikle ABD Hazine'nin yaptığı twist adı verilen operasyonla ilginin arttığını, insanların hala ABD'nin en güvenilir liman olduğunu düşündüklerini dile getirdi.

"TÜRKİYE'Yİ DÜNYA ALKIŞLIYOR"

Özince, yabancı para karşılık oranlarının düşürülmesi, Türk Lirası karşılık oranlarının artırılması, Merkez Bankası'nın satış ihalesi gibi adımları nasıl karşıladığına dair soruya, ''Bütün dünya alkışla karşılıyor. IMF toplantıları sırasında Merkez Bankası (MB) başkanımızın konuşmasını gururla dinledim. Yıllardır biz bunu bekliyorduk. Atılan adımların proaktif olduğunda hiçbir tereddüt yok. Dünya çok büyük bir probleme ne yazık ki girmiş bir vaziyette. İyi yönetilmediği için de bu kriz artıyor. Halbuki bizde tam tersi. MB açısından da ekonomi yönetimi açısından da mevcut koşullarımızda çok iyi bir yönetim sergilendi'' diye konuştu.

"TÜRKİYE KRİZDEN ZATEN ETKİLENİYOR"

Özince, dolardaki yükselişin cari açık açısından olumlu etkilerinin olacağını ama daha ziyade buna para cinsleri itibariyle bakmak gerektiğini belirtti.

Merkez Bankası'nın dolar 1,90 seviyesine geldiğinde daha etkili devreye girdiği hatırlatılarak 1,90 seviyesini geçince bir riskin görülüp görülmediğine ilişkin soruya Özince, ''Hayır, niye risk görülsün ki. Türkiye'de döviz artarsa kriz olur filan... Bütün dünyayı kriz götürüyor zaten. Bu Türkiye'ye yansır mı derseniz, zaten yansıyor. Nasıl? Dış ticaretimiz Avrupa'dan doğuya ve güneye döndü. Keşke iki taraflı olsaydı'' karşılığını verdi.
internethaber