Başbakan Erdoğan"ın Davos'taki Gazze oturumunda söz verilmemesine gösterdiği tepki dünya kamuoyunda yankı buldu.

Davos krizinin patlak verdiği andan itibaren tüm gelişmeleri hem Türkçe hem de İngilizce olarak okurlarına duyuran hurriyet.com.tr'nin İngilizce bölümüne dünyanın dört bir tarafından tepkiler yağıyor.

Almanya'dan ABD'ye, İsrail'den Hindistan'a kadar dünyanın birçok yerinden gelen yorumlar arasında Erdoğan'a destek çıkanlar olduğu gibi sert bir dille eleştirenler de vardı.

İşte hurriyet.com.tr'nin İngilizce bölümüne dün geceden bu yana gelen mesajlardan bazıları:

AVUSTRALYA'DAN P. Stephen

Türk Başbakanı'na bravo demek istiyorum. Sonunda bir dünya lideri İsrail'in karşısına çıkıp bu sözleri sarf edebildi.

OHIO, ABD'DEN A. Rahman

Ben Amerikalı bir Müslümanım. Başbakan Tayyip Erdogan'a Dünya Ekonomik Forumu'ndaki tavrından dolayı tebriklerimi nasıl ulaştıracağımı bilemiyorum.

Yalnızca Türkiye değil dünyadaki bütün Müslümanlar adına konuştuğunu düşünüyorum.

Teşekkürler Sayın Başbakan.

ILLINOIS, ABD'DEN O. Najjar

Başbakan Tayyip Erdoğan'a İsrailli politikaların karşısına çıkıp Filistinli çocukları öldürmelerinin kabul edilemez olduğunu söyleyecek cesaretinden dolayı teşekkür ediyorum.


Konu İsrail'e gelince politikacıların arasında böyle bir dayanışmanın görülmesi zordur. Herkes kapalı kapılar ardında eleştiri yapar ama kamuoyunun önüne çıkınca susar.

Birçok ABD Başkanı ancak görevden ayrıldıktan sonra İsrail hakkında doğruyu söyleyebilirler ve o zaman da artık iş işten geçmiş olur.

İsrail'in Gazze'de bıraktığı yıkımın ne kadar vahşice ve yanlış olduğunu söylemek için illa Hamas destekçisi olmaya gerek yoktur.

ALMANYA'DAN M. Flannery

Uzun zamandır Türkiye'nin dostu ve destekçisiyim ve bugüne kadar Erdoğan'ın liderliğinde bu ülkenin hızla ve kararlı bir şekilde köktendinciliğe doğru gittiği tezlerine inanmakta zorlanmıştım. Ancak Erdoğan dün akşam gerçek yüzünü herkese gösterdi. Aynı Arafat gibi yalan bir örtüyle içinde nefret ve hoşgörüsüzlük beslediği ortaya çıktı.

Bu nedenlerle nefret ortamı geçene ve Türkiye'nin terörizm, İsrail ve diğer dünya meseleleriyle ilgili tutumunda itibarını yeniden kazanana kadar Türkiye'ye yapmayı planladığımız tatili iptal ediyoruz.

Erdogan ve yandaşı olan dinci faşistlerin bu dünyada görmek istedikleri en son şey kültürel özgürlük ve bağımsız düşüncedir.

İSRAİL'DEN D. Abend

Ortadoğu'da son yaşanan olaylardan sonra okuyucularınıza geçen yıl bu zamanlarda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Türk askerleri Kuzey Irak'ı işgal etmişti. Ve bu "sınırlı" operasyonda hiç kimse kaç tane sivilin öldüğünü veya yaralandığını hesaplamaya zahmet bile etmedi ve içeriden ya da dünyadan bu olayı kınamak kimsenin aklından geçmedi.

Dünya politik ilişkilerinde iki yüzlülüğün belli sınırları vardır. Sayın Erdoğan, İsrail'in Gazze'deki operasyonuna dönük sözleriyle bu sınırları aşmıştır.

İNGİLTERE'DEN S. Hasan

Recep Tayyip Erdogan bir anda onurlu ve insan haklarına saygılı bir adama dönüştü. Gazze'deki insanların haklarını İsrail'e karşı koruyor. Ama esas çelişki şu ki bu adam neden kendi insanlarının hem Türk askerlerinin hem de Kürtlerin öldürülmesine izin veriyor. Neden kendi çirkin iç savaşını durdurmaya çalışmıyor?

CALIFORNIA, ABD'DEN K. Sezen

İsrail ve Yahudiler, uzun yıllar Türkiye'nin gerçek dostları olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu zamanlarından beri Yahudiler Türklerin kalkınmasına destek vermiştir.

Gazze krizi sırasında Türkler İsrail'i sert sözler ve yanlı gösterilerle sırtından bıçakladı.

Artık yeni ABD Başkanının yani benim Başkanımın Ermeni katliamını tanımasını umuyorum. Bunu sadece Türklere dostlarına nasıl davranmaları gerektiği konusunda bir ders verilmesi için istiyorum.

Umarım bu kez Amerikalı Yahudiler Türkiye'ye yardım etmezler.


HÜRRİYET