Moody"s"in 10 Türk bankasının kredi notunu düşürmesi tepkilere neden oldu. Risklere karşı bankaların gücünü gösteren Sermaye Yeterlilik Oranı Türkiye"de yüzde 20.05 ile kriz öncesinin bile üzerinde bulunuyor. Bu oran dünya devi bankaların iki katı düzeyinde

Kriz sonrasında güvenilirlikleri tartışılan kredi derecelendirme kuruluşları, Türkiye ile ilgili ilginç kararlara imza atmaya devam ediyor. Türkiye"ye Vietnam, Uruguay ve Filipinler ile Papua Yeni Gine, Surinam, Guatemala, Mısır gibi ülkelerden daha düşük not veren Moody"s, önceki gün 10 Türk bankasının yerel para cinsinden uzun vadeli kredi notunu düşürdü. Ancak 9 aylık rakamlara bakıldığında Türk bankalarının, Türkiye ile aynı kategorideki ülkeler bir yana dünya devi bankalardan daha sağlam bir mali yapıya sahip oldukları görülüyor.

Devlere fark attılar

Risklere karşı bankaların mali yapısını gösteren Sermaye Yeterlilik Oranı, Türk bankacılık sisteminde Eylül sonu itibarıyla yüzde 20.05 seviyesine yükseldi. Bu rakam global krizin patlak vermediği Mart 2007"den bu yana görülen en yüksek seviye anlamına geliyor. Sermaye Yeterlilik Oranı, Kasım 2008"den bu yana 3.25 puan artmasının temelinde azalan kredi hacmi ve artan kârlılık oranları yatıyor. Bankacılık sektöründe yaşanan sermaye büyümesinde yükselen kârların yanında realize edilmemiş ticari bono portföylerinden sağlanan getiriler de bulunuyor. Ayrıca krizin derinleşmesi sonrasında bankaların sorunlu kredi sahipleriyle yaptıkları protokoller “canlı kredi” değerlendirmesine alınması da Sermaye Yeterlilik Oranı"nı artıran bir diğer neden.

Avrupalı ve ABD"li bankaların Sermaye Yeterlilik Oranları"na bakıldığında ise Türk bankalarının oldukça gerisinde kaldıkları dikkati çekiyor. İngiltere"nin en büyük bankalarından Barclays"te Sermaye Yeterlilik Oranı yüzde 8, Lloyds"ta yüzde 9.8, Royal Bank of Scotland"ta (RBS) yüzde 9.9 seviyesinde bulunuyor. Avusturya"nın en büyük bankası Erste Bank"ta ise bu oran yüzde 7.20.

Krizin merkez üssü ABD"de bankaların Sermaye Yeterlilik Oranları da Türk bankalarının neredeyse yarısı seviyesinde. Wells Fargo"da Sermaye Yeterlilik Oranı yüzde 8.28, Bank of America"da (BofA) yüzde 10.09, Citibank"ta yüzde 11.8, JPMorgan Chase"de ise yüzde 11.30 civarında./vatan