Aydın Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü dumansız hava sahasını yaşama çevirmek için çalışma başlattı. Konuyla ilgili açıklama yapan Aydın İl Sağlık Müdürü Hüsnü Tırpancı, ‘Sigarayı Bırakma Destek Programı’ kapsamında, bazı hastalara ücretsiz olarak sigarayı bıraktırma tabletleri verdiklerini söyledi.

“TÜRKİYE’DE GÜNDE YÜZ KİŞİ SİGARADAN HAYATINI KAYBEDİYOR”
Türkiye'de insanların yüzde10.6'sının sigarayla ilişkili nedenlerle öldüğünü belirten Aydın İL Sağlık Müdürü Hüsnü Tırpancı, “Terörden yılda 2-3 bin, trafik kazalarından 6-7 bin, sigaraya bağlı hastalıklardan ise yılda 35 bin (günde 100 kişi ) hayatını kaybetmektedir. Sigara kullanımına bağlı ölüme yol açan hastalıklardan bazıları; kronik bronşit, amfizem, akciğer kanseri, kalp enfarktüsü, beyin damar hastalıkları, kalp damar hastalıkları, kronik tıkayıcı akciğer hastalıklarıdır. Araştırmalarda yapılan hesaplamalar gösteriyor ki, günde 15 sigara içen 30 yaşındaki bir insanın normal ömrü, 5 yıl kısalmaktadır. Bu nedenle sigarayı bırakmak sağlıklı yaşam adına atılmış büyük bir adımdır. İlimizde faaliyet gösteren “Sigara Bırakma Poliklinikleri” bu konuda tüm vatandaşlarımıza hizmet ve destek vermektedir” dedi.
Aydın’da Aydın Devlet Hastanesi, Atatürk Devlet Hastanesi, Adnan Menderes Üniversitesi, Nazilli Verem Savaş Dispanseri, Söke Devlet Hastanesi ve Kuşadası Devlet Hastanesi bünyesinde toplam 6 Sigara Bırakma Polikliniği bulunduğunu, Sağlık Bakanlığı’nın “Sigarayı Bırakma Destek Programı” kapsamında gönderdiği sigarayı bıraktırma tabletlerin verildiğini kaydeden Aydın İl Sağlık Müdürü Hüsnü Tırpancı “Sigarayı bırakma tabletlerinden almak ve tedavi olabilmek için vatandaşlarımızın belirtilen hastanelerimizdeki Sigara Bırakma Polikliniklerine başvurması ve kayıt yaptırması, eğitimli hekimlerimiz tarafından verilen “Sigarasız Yaşam” konulu seminere katılarak düzenli kontrollere devam etmeleri gerekmektedir. Diabet ( şeker hastalığı), Hipertansiyon, Astım, KOAH ve kanser hastaları öncelikli olarak tablet ile tedavi kapsamına alınmaktadır. Sağlık Müdürlüğü olarak amacımız dumansız hava sahasını dumansız yaşama çevirmektir” dedi