Valilik oluru ile Söke de görev yapacak olan polis, zabıta, öğretmen ve sağlıkçılardan oluşan 18 kişilik duman timi, 19 Temmuz"da başlayacak olan uygulama ile ilgili Aydın İl Sağlık Müdürlüğündeki eğitimlerini tamamlayarak denetimlerin yapılacağı sahalarda göreve hazırlar.
Aydın Valiliği bu yöndeki denetimlerin kesintisiz sürmesini isterken ilgili kurum amirleri tarafından da hassasiyetle izlenilmesini istenilirken valilik oluruna rağmen görevini yerine getirmeyen memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında yasal işlem yapılacağı öğrenildi.
19 Temmuz"da başlayacak olan tütün ürünlerinin tüketilmesine yönelik denetimlerde ekipler; Öncelikle kapalı alanlarda tütün ürünleri tüketilmeyecek ve vatandaşların yoğun bir şekilde giriş çıkış yaptıkları alış veriş merkezi, ticaret merkezi, iş hanı, sinema, tiyatro, havaalanı, otogar, spor, eğlence tesisi, ver benzeri yerlerin yanı sıra kuaför, toplu ulaşım araçları, berber gibi tütün üretiminin yoğun olduğu işletmeler önelcikle denetlenecek noktaların arasında yer almakta.

KAMU KURUMLARI DA MERCEK ALTINDA
19 Temmuz"da başlayacak olan denetimlerde ekipler sağlık kuruluşları dahil tüm kamu kurum ve kuruluşlarında bu yönde yapılacak olan ihlal ve aksaklıkları değerlendirmekte yetkili kılınırken kamu kuruluşlarında tütün üretiminin tüketilip tüketilmediği yönündeki incelemeler düzenli ve sürekli olacak. Yine kamu kurum ve kuruluşlarında 17.05.2008 tarih 26879 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe sigara içme yasağı ile ilgili uyarı ve uymayanlara yönelik cezai işlem belirten uyarı yazılarının görülebilir yerlerde asılı olmalarına dikkat edilecek.

YOLA SİGARA İZMARİTİ ATANLARA DA AF YOK
Yasaya göre tütün ürünleri ile ilgili izmarit, paket, ağızlık ve benzeri atıkları çevreye atılan şahıslarda denetimlerden ve yasa ilgili cezalardan nasibini alacak. Yola izmarit atan tiryakiler zabıtanın keseceği 25 TL"yi ödemeye göze alacaklar.
Yeni tütün üretimi ile ilgili yasağa uymayan vatandaşların yanı sıra tütün firmalarının isimleri, amblemlerini veya marka veya işaretlerini yada bunları çağrıştıracak alemetleri, kıyafet, takı ve aksesuar olarak taşıyanlara da 69 TL para cezası verilecek. Yasaya göre 18 yaşından küçüklere tütün ürünü satanlara altı aydan bir yıla kadar hapis cezası, sigara tüketimi ile ilgili kuralların uyulmadığı iş yeri sahiplerine de 500-5600 TL arası para cezası uygulanacak.

SÖKE BELEDİYESİ EKİBİNİ OLUŞTURDU
19 Temmuz"dan itibaren Söke"de görev yapacak 18 kişilik ekibin arasında yer alan Söke Belediyesi zabıta ekibi ile bir toplantı yapan Söke Belediye Başkanı Necdet Özekmekçi; “Çıkarılan kanunlar gereği yasaklar uygulamaya konacak. Denetlemeyi yapanlar arasında Belediye zabıta ekipleri de yer almak zorunda. Bu nedenle Söke Belediyesi olarak bizde hazırlıklarımızı tamamlayıp, ekibimizi oluşturduk” dedi.