Seçimlerde ise en az 70 milletvekili listeye alınmayacak.

CHP'de teşkilatlardan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ile teşkilatları ve performanslarını masaya yatıran CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, memnun olmadığı teşkilatları görevden almaya hazırlanıyor. CHP'deki büyük tasfiye kurultayda bir tepkiye neden olmaması ve Parti Meclisi listesinin zarar görmemesi için kurultaydan sonra gerçekleşecek. Kılıçdaroğlu, performansından memnun kalmadığı 56'ya yakın il başkanı ile 72 milletvekili ile yeni dönemde devam etmeme kararı aldığı belirtiliyor.

Seçimlerde alacağı bir başarı veya başarısızlığın tamamen kendi hanelerine yazılmasını isteyen Kılıçdaroğlu-Tekin ikilisi bu nedenle partiye ilişkin planlarını peyderpey hayata geçirecek. Günde 15-16 saat çalışması ile bilinen Kılıçdaroğlu, mesaisinin büyük kısmını Tekin ile birlikte bu işe ayırmış durumda.

İSTANBUL BİRİNCİ SIRADA

'Blok liste' ile kurultaya gidecek olan Kılıçdaroğlu'na oy verecek delegelerin büyük bölümünün görevden alınacak olmasının da parti içerisinde krize neden olduğu belirtiliyor. Kılıçdaroğlu'nun örgütteki kredisi zarar görürken, yardımcısı Tekin'e de tepkiler oluşmaya başladı. Tekin'in eski Genel Sekreter Önder Sav'dan sonraki ikinci rakibi olan İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek, görevden alınacak il başkanları sıralamasında birinci sıraya oturdu.

İŞTE GİDECEK İSİMLER

Kılıçdaroğlu, genel seçimlerde ise CHP listelerinde Kemal Anadol, Muharrem İnce, Haluk Koç, Yılmaz Ateş, Hakkı Suha Okay, Abdurrezzak Erten, Tekin Bingöl, Osman Kaptan, Mehmet Sevigen, Tacidar Seyhan, Zekeriya Akıncı, Halil Ünlütepe, Nesrin Baytok, Ensar Öğüt, Onur Öymen, Fuat Çay, Necla Arat, Şükrü Elekdağ, Birgen Keleş, Esfender Korkmaz, Bayram Meral, Şinasi Öktem, Mustafa Özyürek, Çetin Soysal, Canan Arıtman, Bülent Baratalı, Ahmet Ersin, Güldal Mumcu, Cevdet Selvi, Atila Kart, Şahin Mengü, Faik Öztrak'a yer vermeyecek.

BAYKAL VE SAV ORTAKLIĞI

Kılıçdaroğlu, 'nezaketen' görüştüğü partinin eski lideri Deniz Baykal ve eski Genel Sekreter Önder Sav'dan beklediği olumlu yaklaşımı alamadı. Gönlü çarşaf listeden yana olmasına rağmen, Baykal ve Sav taraftarlarının Parti Meclisi'ne seçilmesine de engel olmak isteyen Kılıçdaroğlu, Örgüt ve Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'in tavsiyesi ile blok listede karar kıldı. Bunun üzerine Baykal ve Sav, delege bazında çarşaf liste için girişimlere başladı. Araları açık olan Baykal ve Sav, çarşaf liste konusunda kurmaylarını birlikte çalıştıracaklar. Cumartesi günü yapılacak kurultaya kadar çarşaf liste için gereken imzaların toplanmasına çalışılacak.

Gürsel Tekin ayrıca kurultaydan bir gün önce il başkanlarını Ankara'ya çağırdı. Cuma günü saat 11'de yapılacak il başkanları toplantısına Kemal Kılıçdaroğlu'nun başkanlık yapacağı bildirildi.

930 delege 2'yi tuşlayıp 'çarşaf liste' istedi

Hafta sonu yapılacak kurultayda Parti Meclisi'nin hangi yöntemle seçileceği henüz netlik kazanmış değil. Kılıçdaroğlu, beraber çalışmak istediği kişileri Parti Meclisi'ne alabilmek için blok liste ile kurultayda seçim yapılmasını savunurken, Baykal ve Sav yanlıları yok olmamak için çarşaf listede ısrar ediyor. Blok listeyi en çok çarşaf listede ismi çizilecek olan Gürsel Tekin istiyor. Kılıçdaroğlu'nun listeyle ilgili bir anket çalışması yaptırdığı da ortaya çıktı. Kılıçdaroğlu, CHP'nin Bilim Kültür Platformu Başkanı Sencer Ayata'dan delegelerin eğilimlerini öğrenmesi için araştırma yapmasını istedi. Otomatik santralden aranan 1242 delegeye "Blok liste diyorsanız 1'i, çarşaf liste diyorsanız 2'yi tuşlayın" denildi. Delegelerin 930'u 2 numarayı tuşlayarak çarşaf listeden yana olduklarını bildirdiler. Kılıçdaroğlu'nun çıkan sonuca şaşırdığı ancak Tekin'in de baskısı ile blok liste kararını netleştirdiği ifade ediliyor. (Yenişafak)