Almanya"daki Deniz Feneri olayıyla başlayan, malvarlığı tartışmaları ile devam eden ve sonunda "Ulan Müfteri", "Sayın Baron" hitaplarına kadar varan Fırat-Kılıçdaroğlu kavgası bugün Meclis"te
AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ile CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu"nun büyük hesaplaşması bugün TBMM"de saat 14.30"da. Uğur Dündar"ın yöneteceği düelloyu, tüm basın kuruluşları izleyecek. Fırat ve Kılıçdaroğlu, belgelerle kozlarını paylaşacak.

Başbakan Erdoğan"a “Fırat"ın ortağı olduğu MENAS"ın TIR"ında 89 kilo eroin yakalandı mı, yakalanmadı mı? MENAS hayali ihracat yaptı mı, yapmadı mı?” diye soran Kılıçdaroğlu, soruları bu kez bizzat Fırat"a soracak. Fırat da mahkeme kararlarıyla aksini ortaya koyacak.

İki siyasetçiyi karşı karşıya getiren süreç Almanya"daki Deniz Feneri davasıyla başladı. Karşılıklı suçlamaların dozunun arttığı kavgada Fırat ve Kılıçdaroğlu birbirlerine şöyle seslendi:

FIRAT: Baykal"ın bir silahşoru var. Daha doğrusu bostancıbaşısı. Adı Kılıçdaroğlu. İftira kampanyası yapmış. Diyor ki, "Bir eroin meselesi var, Dengir Fırat"a sorun."

KILIÇDAROĞLU: Dengir Fırat"la hesaplaşacağız. Belgelerle gerçek yüzünü göstereceğim. Başbakan "şerefsiz" sözcüğünü çok sık kullanıyor. Dengir Fırat"la yola çıkarsanız, kendinizi çıkmaz sokakta bulursunuz. Ağzınızın bozukluğu da galiba buradan.

FIRAT: Ulan müfteri, bir kere beni dinlesene. Ben o kadar şerefli bir insanım. İspatlayan değil şüphe uyandıran bir delil koysun, istifa ederim. Bundan sonra ona "Bay müfteri" diyeceğim. Ne olursun kaçma gel! İsterse yardım alabilir, Baykal"ı da getirsin.

KILIÇDAROĞLU: Sayın Baron, konuşurken, beyni ve ağzı adeta küfür ve hakarete koşullanmış. Küfür ve hakaret, zavallılığın, çaresizliğin, paniğin göstergesidir. Yüreği yetiyorsa sorularıma yanıt verir.

İşte o belge

KILIÇDAROĞLU"nun “Başbakan"ın imzasıyla müfteri olduğunu kanıtlarsam, istifa edecek, TV"ye çıkıp "Ben şerefsizim" diyecek misin” sözünün ne anlama geldiği ortaya çıktı. CHP"li vekil, Fırat"ın “iftira attığını” Aralık 2007 tarihli Başbakanlık Teftiş Kurulu belgesiyle kanıtlamaya çalışıyor. Fırat, MENAS şirketini hayali ihracatla suçlayan Gümrük Müsteşarlığı Başkontrolörü Bayram Çolak"ın haksız servete sahip olduğunu belirterek Teftiş Kurulu"ndan tahkikat istemiş, kurul Çolak"ı aklamış, Başbakan da imzalamıştı. Fırat ise Mersin Başsavcılığı"nın MENAS hakkında kovuşturma yapılmasına gerek olmadığı yönündeki karar metnini delil gösteriyor. Bayram Çolak"ın hazırladığı raporu basına dağıtan Dengir Fırat, kendisinin kişilik haklarına saldırıldığını söylüyor. Raporda, Fırat şirketin büyük ortağıyken 2003"te, Ukrayna"ya "hayali" narenciye ihracatı yaptığı yazıyor.

KILIÇDAROĞLU Hesap uzmanı

SON dönemde CHP"nin en popüler ismi Kılıçdaroğlu, partinin bürokrasiden gelen en çalışkan ismi. Tunceli doğumlu 60 yaşındaki Kılıçdaroğlu, 2002 seçimlerinde CHP"den milletvekili seçildi. Hesap uzmanlığı, Gelirler Genel Müdürlüğü Yardımcılığı, Bağ-Kur ve SSK Genel Müdürlüğü, Çalışma Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevleri yaptı. 1994"te Ekonomik Trend dergisince yılın bürokratı seçildi. Kılıçdaroğlu ismi, Büyükanıt"a alınan zırhlı araç, Şaban Dişli olayı ve Deniz Feneri davasıyla gündeme geldi. “Karabulut” olan soyadını değiştirdiği konusundaki yazılar üzerine bunun 1966 yılında babası tarafından gerçekleştirildiğini söylemişti. 8 tablolu, 4 daireli, eşine ait pırlanta yüzüklü mal beyanında bulunan Kılıçdaroğlu"nun adı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için CHP"nin adayı olarak geçiyor.

HAKEM DÜNDAR Evrensel üsluba uygun olacak

TARTIŞMAYI yönetecek olan anchorman Uğur Dündar, “Siyasi etik ve evrensel tartışma üslubuna uygun olacağını düşünüyorum” dedi. "Müfteri", "şerefsiz", "baron" gibi ifadelerle bugüne kadar gelen polemikte, tarafların bu kez ne diyeceği merak konusu. Dündar bu "enteresan" canlı yayının “demokrasimizin gelişimine katkı yapacağı” inancında. Tecrübeli gazeteci, “Benim için en zoru Deniz Baykal ve Recep Tayyip Erdoğan"ı ilk ve son kez bir araya getirdiğim TV programıydı. Ancak tartışma sonrasında her ikisi de dürüst ve tarafsız yönetimimden dolayı bana teşekkür etmişti. Bu kez de böyle olacağına inanıyorum” dedi.

Meclis"te bir ilk

TARTIŞMA 14.30"da Meclis Basın Bürosu"nda gerçekleştirilecek. Canlı yayında ve tüm kanallara açık yapılacak tartışma, seçimler dışında başka bir konuda ilk kez yapılıyor. Basın bürosunda basın toplantılarının dışında ilk kez böyle bir toplantı yapılacak ve ilk kez bir anchorman Meclis"te böyle bir toplantıyı yönetecek.

DENGİR FIRAT "Büyük prens"

AKP"de siyasi işlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, ilginç çıkışlarıyla eleştiri oklarını en çok alan isimlerin başında. Başbakan"ın Kürt politikasında da etkili bir isim olan Fırat, Adıyaman"ın Risvani aşiretinden. 1945 Mersin doğumlu Fırat, Ankara Hukuk mezunu. AKP"nin şimdi rafa kaldırılan yeni anayasa çalışmalarının başındaki isim olarak öne çıktı. Avukatlık mesleğinin yanı sıra ticaretle de ilgilendi. Adanalıoğlu"ndaki arazilerinde narenciye ticareti yapan Fırat, MENAS şirketini kurdu. Alman kökenli Christine ile evlenen Fırat, kızları Helun Fırat ve Neval Fırat"ı da şirketin ortağı yaptı. 1973"te AP"den milletvekili adayı oldu. 1983"te DYP"ye girdi. 1999"da Fazilet Partisi"nden milletvekili seçildi. AKP"nin kuruluş sürecine katıldı. Fırat, dedesi Hacı Bedirhan"a vurgu yaparak Bedirhan"ın Atatürk döneminde milletvekili olduğunu, Nutuk"ta adının geçtiğini söylüyor. Fırat"ın tabiriyle; “Mir prens demek, Dengir de büyük.”

Toptan "vazgeçin" diyecek

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Dengir Fırat ve Kemal Kılıçdaroğlu"na dün yaptığı “Tartışmayı iptal edin” çağrısından sonra bugün için ikisini de makamına çağırdı. Toptan"ın bugün saat 14.00"te bu yönde ikna girişiminde bulunması ve TBMM"nin bu süreçten yara alacağını aktarması bekleniyor. Taraflar ise dün hazırlıklarını yoğun olarak sürdürdü. Kılıçdaroğlu, Toptan"ın çağrısı ardından da “Bu tartışma gerçekleşmeli. Bu yöndeki tavrımı sürdüreceğim” dedi.

MHP DE TEPKİLİ Şeref düellosu siyaseti yaralar

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Fırat-Kılıçdaroğlu düellosunu "horoz dövüşü" olarak nitelendirerek Meclis"te tartışmaya tepki gösterdi.

Meclis"te bir grup gazeteciyle sohbet eden Oktay Vural şunları söyledi: “Tartışmanın Meclis"te yapılması doğru değil. Şeref ve haysiyet düellosu, siyaseti yaralar. Bu ülke AKP ile CHP"nin siyasi tartışmalarına mecbur ve mahkum değil. Sorunların üstünü örtmeye yönelik bir oyunu çok yadırgıyoruz.”

BAŞBAKAN MODERATÖR

“Birtakım televizyonlarda bu tartışma olabilir ama bizim uyarımız kişilerin şeref ve haysiyetinin pazarlara düşürüldüğü bir ortam bütün siyaseti yaralıyor. Bu horoz dövüşünün planlayıcısı Başbakan"dır. Başbakan moderatör olmuş. Başbakan"ı çatıştırmaktan, kızıştırmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz.”

TOKİ konutları AKP"lilere gitti

DEMOKRATLAR Platformu, Toplu Konut İdaresi"nin kaynak yaratmak amacıyla yaptırdığı lüks konutların AKP"li vekil ve AKP yandaşı bürokratlara gittiğini öne sürdü. Platform"un açıklamasına göre TOKİ konutları, adı yolsuzluk iddialarına karışan RTÜK Başkanı Zahid Akman"dan, AKP Milletvekili Egemen Bağış"a, eski Turizm Bakanı Atilla Koç"un eşi Şadiye Koç"tan AKP Milletvekili Nevzat Pakdil"e kadar, birçok milletvekili ve önemli bürokrat tarafından satın alındı. Demokrat Parti içinde Genel Başkan Süleyman Soylu"ya muhalifler tarafından oluşturulan Demokratlar Platformu, yaptığı açıklamada, Türkiye"nin imkanları ve kadrolarının AKP iktidarı döneminde “yağmaya uğradığını” savundu.

Noter AKP"den adaydı

CHP, Deniz Feneri davasında en yüksek cezayı alan Mehmet Gürhan"ın, Kanal 7"nin sahibi Zekeriya Karaman"a verdiği vekalet belgesinin sahte olduğu gerekçesiyle, Mehmet Gürhan, Zekeriya Karaman, İsmail Karahan ve İstanbul 10. Noteri İsmet Büyükkılıç hakkında İstanbul Başsavcılığı"na suç duyurusunda bulundu. CHP Milletvekili Atilla Kart, “Bundan ötesi, bağımsız savcılık makamlarının görevidir. Umarız ve dileriz ki savcılık makamlarının görevlerine bir müdahale olmaz” dedi. İşlemi yapan Noter Büyükkılıç"ın 22 Temmuz seçimlerinde AKP"den milletvekili aday adayı olduğunu söyleyen Kart, “Noterin kardeşi Memduh Büyükkılıç"ın ise AKP"den belediye başkanı olduğunu hatırlatmakla yetiniyoruz” diye konuştu.

Doktor olan Memduh Büyükkılıç, Kayseri"de Refah Partisi İl Başkanlığı yaptı. Daha sonra aynı partiden milletvekili oldu. 18 Nisan 1999 seçimlerinde Fazilet Partisi"nden, 28 Mart 2004 seçimlerinde de AKP"den Melikgazi Belediye Başkanı seçildi.

Utanmazlar, iftira atıyorlar

CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, CHP"nin Friedrich Ebert Vakfı"ndan para yardımı aldığı yönündeki iddialarla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Vakit gazetesinde “İşte CHP"yi yıkacak belge” başlığıyla çıkan haberi hatırlatan Özyürek, şöyle dedi: “Bu haberle ilgili değerli (!) hukukçulardan CHP"nin kapatılması yönünde görüşler alındı. Cadı kazanı kaynatıldı. RTÜK Başkanı Zahid Akman CHP"yi suçladı. Akman bunu kanıtlarsa kendisine 850 bin euro vereceğimizi söyledim. CHP"nin 2005-2006 yılı defter ve belgeleri Anayasa Mahkemesi tarafından incelenmiş ve yabancı vakıftan alınan bir yardımdan bahsedilmemiştir. Alman Dışişleri Bakanlığı basın sözcüsü, “Bu belgenin sahte olduğu ilk bakışta anlaşılıyor" demiştir. CHP"yi AKP gibi göstermek isteyenlerin sahtekârlığı yüzlerine çarpılmıştır. Ama onlar utanmazlar. İftiralarına devam ederler.”

Almanya"dan dosya gelecek

ANKARA Başsavcılığı, Alman mahkemesinden Deniz Feneri davasıyla ilgili kararı isteyecek. Başsavcı Boyrazoğlu, karar geldikten sonra soruşturmanın Ankara"nın görev alanına girip girmediğine karar vereceklerini bildirdi. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin de, Boyrazoğlu"nun kendisine bilgi verdiğini belirterek şunları söyledi: “Benim savcılarımıza, soruşturmalarla ilgili ne yapılıyor, ne ediliyor, nereye yazı yazıldı, kimin ifadesi alındı gibi herhangi bir soru sormam mümkün değil. Başsavcımız geldi, kamuoyunun gündeminde olan konuya ilişkin bilgi verdi.” Şahin, Ceza İşleri Genel Müdürlüğü"nün İstanbul 10"uncu Noteri Büyükkılıç hakkında işlem başlattığını da bildirdi.